Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.11.2002, 23:54   #1
N4SHU4
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.11.2002
N4SHU4 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy chyba cos ni tak z moim LTR-40125S...

Witam.
Jestem niedoswiatczonym uzytkownikiem wypalarek wiec prosze o wyrozumienie
Jakis czas temu nabylem LTR-40125S, jednak od jakiegos czasu mam zastrzezenia co do jego pracy. Kozystam z plyt Platinum 80min multispead/1x-40x (chyba nie wiele mozna tym plyta zarzucic (zaleznosc ceny do jakosci zdaje sie ze jest najlepsza), tak mi sie przynajmniej zdaje ). Z poczatku uzytkowania nagrywarki, nawet sie nie spostrzeglem, ze cos jest nie tak, jednak zaczelem robic po wypalaniu plyty (najczesciej przy predkosci 40x, kozystam z Nero) Scan Dysk zawarty w Nero CD Speed. Okazalo sie, ze na kazdej plycie ktora nagralem, na samym koncu plyty znajduje sie czerwona kropka oznaczajaca 'unreadable' :/. Mimo, ze CD Speed wykazywal blad to taka plyta dala sie czytac normalnie, nie bylo z nia problemow. Jednak przez ostatnie 2-3 tygodnie wypalana plyta, ma wiele, nawet czasem ponad 1/3 powieszchni zapelnionej zoltymi kropkami 'damaged' oraz standardowo jedna czerwona kropka na koncu, przy zmniejszeniu predkosci zapisu do 16x problem sie minimalizowal do kilku procent 'Damage' + czerwona kropka na koncu, of korz, plyty nagrane z predkoscia 40x byly w niektorych momentach bardzo wolno odczytywane, a w niektorych nawet nie mozna bylo nic odczytac . Na dodatek zlego zauwazylem, ze na poczatku nagrywalem ciaglym tempem, plyte o pojemnosci 700MB w ~3 minuty teraz proces zaznaczania line in i out'ow trwa ze 30 sekund a cala plyte nagrywam czasem nawet i w ponad 3.5 minuty, a jezeli zmniejsze predkosc do 16 to w 5 minut .
Czym jest spowodowany moj problem i jak mam jemu zaradzic?
Co sadzicie o plytkach, ktore uzywam?
Czy czerwona kropka na koncu nagranego dysku to jakies 'niedopatrzenie' CD-Speeda (AFAIK, dane z konca mimo czerwonej kropki moge przeczytac bez problemow)?
PS/ Myslalem, ze to wszystko wina plyt, wiec dalem jedna plyte koledze, z prosba aby nagral na niej jakis duzy plik, kiedy mi owa plyte oddal, to po zakonczeniu scan dysku okazalo sie, (AFAIR) ze 100% plyty jest w kropkach koloru zielonego.
TIA
N4SHU4 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online