Podgląd pojedynczego posta
Stary 06.02.2007, 19:03   #1
MichalMi
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.02.2007
MichalMi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Exclamation chyba dorobiłem nagrywarkę LiteOn SOHW-812S - potrzebna Pilna pomoc !!!

Witajcie!

to mój pierwszy- i mam nadzieję że nie ostatni post na tym forum

Muszę pilnie odczytać dane wypalone na płytce DVD, ale mój magiczny LiteOn SOHW-812S widzi ją jako czystą płytę i chce coś na niej nagrać- pomijam że jest ona zamknięta (EMTEC DVD+R), a ja widzę zmienione ścieżki . Ponieważ dane są ważniejsze niż nagrywarka, postanowiłem wgrać bios do 832S (nic nie pomogło- a miało pomóc).

Poszedłem (chyba)niepotrzebnie za ciosem i dokoptowałem BIOS bezpośrednio ze strony producenta. Na pytanie czy chcę uaktualnić aktualny BIOS powiedziałem TAK
Cały proces przebiegł nadzwyczaj naturalnie, komp dostał restart, a dioda nagrywarki NON STOP miga na POMARAŃCZOWO (nigdy nie zaobserwowałem wcześniej takiego koloru) i nie czyta żadnej płytki

W ten oto bolka sposób dorobiłem swoją nagrywarkę

A teraz magiczne pytanie- co mogę teraz z tym zrobić, bo jak jej nie odczytam, to zawisnę na suchej gałęzi. Dziś nie chce mi sie biegać po sklepach i kupować nową, a sąsiedzi takowego sprzętu nie posiadają

Nigdy nie bawiłem się nagrywarkami- czy można w jakiś magiczny sposób wykasować ten BIOS i wgrać taki jak powinien być (zamiast SOHW-832S wrócić do SOHW-812S) i pokombinować coś jeszcze z tym zrobić?
Z góry dzięki za cenne rady i linki do oprogramowania, które postawi sprzęt na nogi.

Acha, czy warto kupić DVD RW NEC AD-7173A black bulk DVD-RAM LabelFlash jeżeli to nie wystartuje? No i jaka może być przyczyna nieodczytania tej płyty?

Ostatnio zmieniany przez czary2mary : 15.03.2015 o godz. 08:14
MichalMi jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online