Cytat:
Napisany przez andrzejj9
No sorry, ale jednak pozycja Ameryki na świecie jest 'nieco' inna niż Polski. Chociaż patrząc na niektóre zachowania polityków, to aspiracje mamy przynajmniej takie same..
|
Idąc tym tropem, to Merkel i Putin musieli być nieźle wkurzeni na to, że nikt równy im rangą nie przyjechał. Zapewne wypowiedź Putina jest wynikiem tego, że Bush nie zjawił się osobiście w tej jakże "ważnej" imprezie.
Prezydent USa to dopiero zrobił dyplomatyczną "wtopę".
Według jakiego klucza zapraszane są osoby na tę Konferencję?
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Poza tym.. Kandydat na prezydenta o poważnych szansach na zwycięstwo nie jest według mnie mało ważną osobą. Gdyby u nas pojechał np. Tusk też wyglądałoby to inaczej.
|
Te wszystkie znamienite osoby, które tam przyjechały, miały przemówienia.
Tusk nie przyjechał, nie był zapewne zaproszony, ani poproszony o publiczne wystąpienie, a szkoda. To jest zapewne ta izolacja Polski na arenie międzynarodowej.
Łatwo sprawdzić jak wagę ma ta według GW - "najważniejsza międzynarodowa konferencja poświęcona światowemu bezpieczeństwu". Wystarczy zajrzeć na światowe serwisy internetowe takie jak np. CNN, Washington Post, New York Times, The Guardian,The Independent, Le Monde, itd.
Tylko w Polsce jest to arcyważne wydarzenie.
W światowych serwisach nigdzie (!!!!!!!!), nigdzie (no może poza Niemcami, ale to chyba naturalne) tej imprezie nie poświęca się jakiejkolwiek uwagi!!!!
Wszelkie, ewntualne wzmianki na jej temat można znaleźć w newsach dotyczących słów Putina względem USA, bądź Merkel względem Iranu.
Oczywiście nie przejrzałem wszystkich światowych mediów. Nie zajrzałem np.
tunezyjskich serwisów.