Dyskusja: Rozdzielczość
Podgląd pojedynczego posta
Stary 26.11.2002, 12:19   #3
Leyo
Bywalec

Data rejestracji: 07.05.2002
Leyo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
wolfdog napisa***322;(a)
jak zrzucasz obraz z kamery (jeśli chodzi o jakość) to najlepiej do avi tylko tu zasadzka duuuży HDD lub wirtual dubem do mpg4 ale przypuszczam że zależy ci na odtwarzaniu na dvd stacjonarnym więc pozostaje tylko avi i kompresja do mpg2 polecam również programik winproducer dvd 3.0 można na nim ściągnąć do avi jak i do mpg2 a co najważniejsze ma możliwość authoringu i można od razu wypalić na płytce dodając odpowiednie menu i napisy
To że do avi a potem konwersja do mpeg2 to ja wiem, pytałem o coś zupełnie innego, a mianowicie o rozdzielczość obrazu z jaką zrzucać obraz na dysk. W przypadku skanowania jest tak że lepiej zdjęcie zeskanować z wysokim dpi (np 300) a potem zmniejszyć do np 72 dobrym programem niż odrazu skanować z rozdzielczością 72, bo oprogramowanie skanerów jest znacznie słabsze niż programy typu Corel czy Adobe Photoshop i nie zapewnia wystarczającej jakośći. Dlatego też obawiam się że zrzucanie obrazu z redukcją "w locie" PAL do mniejszej rozdzielczości np. 320x280 może nie zapewniać tak dobtej jakości jak póżniejsza rekompresja PAL do np VCD porządnym oprogramowaniem.
Leyo jest offline