Wiem, ze duzo juz pomogl kolega wyzej, ale z iPlusa (na abo) korzystam od ponad roku, wiec doloze info wg. swoich doswiadczen i wiedzy:
>- jaki transfer uzyskam max przez GPRS ? Ile kilobajtów.
Widzialem 5kB/s :-)
>- czy do tego wystarczy telefon GPRS/EDGE i pre paid z plusa na dane ?
Wystarczy zwykly telefon + polaczenie via bluetooth badz irda + sim wlozony oczywiscie do telefonu, opisow konfiguracji takich "kombinacji" sa w necie.
>- czy plus oferuje też transfer EDGE ? W Twierdzy Breslau, Stolicy, Krakowie?
Oferuje GPRS, EDGE i UMTS w cenie 60zl/miesiac z limitem 1GB/miesiac.
>- jaki jest koszt modemu najtańszego UMTS/GPRS/EDGE albo tylko UMTS/GPRS używanego ? PCMCIA
Nie patrz najtanszych.
Ja mialem problem z SonyEricssonem GC79 u mnie w MIESCIE (modem only GPRS), a o antence zew. nie ma mowy, bo nie ma wejscia.
Moim zdaniem GC89 (gprs, edge) badz jakis globetrotter z umts, gprs z allegro powinien Ci wystarczyc, ja poluje na GT Max badz merlina na Express card + przejsciowka do PCMCIA
>Przy okazji - czy karty PCMCIA (na przykład taką do korzystania z kart >pamięci CF, których to czytnika w lapku nie ma) można wkładać w czasie >pracy laptopa ? Czy trzeba go wyłączyć ?
Nie trzeba.
>A EDGE ile to kilo ? Sorry,ze zanudzam, ale widze,że się znasz. Z linków oczywiscie skorzystam.
236kbit czyli teoretycznie 29,5kB/s,
na dzialce z GC89 + antena zew (2-3 na 6 kresek zasiegu) mialem nawet 24kB/s przy sciaganiu sterownikow :-).
pzdr.
|