|
Temperatury a zywotnosc dyskow
Cytat:
Dokładne i przewlekłe badania przeprowadzone przez Google udowodniły, że twarde dyski są mniej wrażliwe na wysoką temperaturę, niż panuje powszechne przekonanie.
Badania, zaprezentowane na konferencji w zeszłym tygodniu, także wykazały, że metoda wykrywania błędów SMART jest wyjątkowo nisko efektywna.
Autorzy badań: Eduardo Pinheiro, Wolf-Dietrich Weber i Luiz Andre Barroso przeegzaminowali ponad 3000 serwerowych dysków twardych, samo badanie trwało 5 lat i uwzględniało dyski od różnych producentów i o różnych pojemnościach.
***8222;Jednym z naszych głównych odkryć było to, że wraz z podwyższaniem temperatur nie wzrastała awaryjność***8221; ***8211; można przeczytać w wynikach badań ***8211; ***8222;Nasza populacja statystyczna być może nie była dostateczna ilościowo a badania przeprowadzone zostały w zbyt krótkim czasie, tym niemniej ich wyniki mocno sugerują iż odpowiedzialne za utratę danych są inne czynniki.***8221; Co jeszcze ciekawsze, więcej dysków ulegało awarii po obniżaniu ich temperatury pracy.
Badania wykazały też, że bardziej podatne na zmiany temperatur są ***8222;świeże***8221; dyski niż dyski, które już mają za sobą dłuższy czas pracy.
|
Za ExtremeTech (chip.pl)
Wyglada na to, ze moje obawy o zywotnosc dyskow, przeszly do historii -
Czyli po prostu, twierdzac, ze sypia sie w temp. wyzszych od 50 st. C - mylilem sie
Pelny tekst badania w PDF
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
|