Witam. Przejrzałem większość wątków i konkretnej odpowiedzi nie znalazłem. Wiem że parę osób miało już z tym problemy ale jak dla mnie nie ma konkretnego rozwiązania. A mianowicie sprawa dotyczy filmów w ntsc. Wyciągając oryginalne napisy z dvd w subrip'ie w formacie .srt i fps 29,97 dostaję je pod koniec lekko rozjechane. Tak po czasie 01:30 są przesunięte o około 5 sekund. Dla sprawdzenia i utwierdzenie się w tej teorii wykonałem własny custom z dokładną synchronizacją. Po nagraniu i obejrzeniu filmu wszystko pasowało idealnie. Zripowałem ponownie te same napisy z tym samym fps, porównałem czasy i co... dupa napisy się rozjeżdżają wraz z czasem trwanie filmu tak jak i oryginalne. Pomóżcie

mi i napiszcie o co tu biega! Czasami wystarczy zmienić fps z 29,97 na 30 ale to nie reguła i nie zawsze się sprawdza. Zależy mi na dokładnej synchronizacji oryginalnych napisów aby następnie synchronizować wg nich polskie. Do tej pory robiłem to metodą wyłapywania z playera pierwszego i ostatniego dialogu, zapisywania czasu i synchronizacji w subtitle w. Niestety nie zawsze to działa bo odtwarzacze oszukują. Pozdrawiam.