Wyzwanie Dla Zdolnych Programistow - Pomoz Rozwiazac Nie Lada Problem !!!
Tlo historyczne : posiadam obraz ISO (1:1 zrzut z UMD - gra na PSP) gry, z ktorej potrzebuje wyciagnac material filmowy - jest mi to NIEZBEDNE. Filmy zapisane sa w charakterystycznym dla PSP formacie *.PMF. Katalog "USRDIR\MPG" w ktorym sie one znajduja zajmuje 330 MB. Co ciekawe - NIE WSZYSTKIE FILMY SIE TAM ZNAJDUJA (pliki tam obecne to okolo polowa calego materialu). Na dowod tego przeprowadzilem mala operacje - wycialem filmy podmieniajac je na najmniejszy z nich - logo producenta gry. I o ile zamiast pierwszego przerywnika filmowego (ktory w folderze sie znajdowal) ujrzalem w spomniane logo, tak drugi trwajacy kilka minut przerywnik dane mi bylo obejrzec w calosci! Szybki rzut oka do katalogu MPG - wszystki pliki zajmuja po 1,5 MB, wiec jest to LOGO - niczego nie pominalem. Ostatnie rozwianie watpliwosci to porownanie rozmiaru plikow wypakowanych w calosci z ISO (~1000 MB) i rozmiaru obrazu ISO (~1300 MB). Wniosek dla mnie jest oczywisty - pliki te sa "ukryte" (wyciete z TOC?).
ZADANIE : Napisac program, ktory przeskanuje obraz ISO i wyciagnie z niego WSZYSTKIE pliki w formacie PMF (wystarczy mi ten plik w formie czystej - konwersji na AVI dokonam sobie juz we wlasnym zakresie).
Dostepna wiedza :
- Pliki te, jako ciagi znakow na pewno dostepne sa w obrazie plyty (wyswietlaja sie w czasie gry nawet po wyczyszczeniu katalogu MPG).
- Nie znam dokladnego kontenera formatu, jednak kazdy plik PMF zaczyna sie od tego samego ciagu znakow - PSMF0014 (co w postaci wartosci heksadecymalnych opisujemy jako 50534D4630303134).
- Link do pliku ISO (na potrzeby edukacyjne, co wyraznie opisuje w tym poscie) podsylam na PW na prosbe zainteresowanych.
Gratyfikacje za wyciagniecie konkretnych plikow/napisanie programu ktory je "odkryje" badz tez wyciagnie :
- Nad problemem glowia sie grupy i programisci z calego swiata - nikt do tej pory nie znalazl rozwiazania (a sadze ze majac powyzsze informacje zadanie nie jest wcale takie trudne - ja poleglem tylko w momencie gdy dotarlo do mnie ze nie umiem programowac, co znacznie automatyzuje prace - reczne siedzenie nad heksedytorem potrwaloby ladnych pare tygodni) - a wiec do nicka przylega slawa swiatowa!
- Ze swojej strony (bardziej interesuja mnie filmy niz strona techniczna) moge zaoferowac rownowartosc powiedzmy butelki whiseky (50 zl) co najwyzej - na wiecej mozliwosci finansowe mi po prostu nie pozwalaja ;-). Jednak sam fakt ufundowania "nagrody rzeczowej" ma tu raczej wydzwiek symboliczny - za prace nalezy wszak czlowieka nagrodzic ;-).
Na pytania odpowiadam w temacie - nie bojcie sie ich zadawac, kazdy pomysl i forma pomocy sie liczy! Jutro ropoczne upload pliku do analizy. Pozdrawiam!