Żywotność nagrywarek DVD
Poprzez to forum chciałbym się zorientować jaka jest faktyczna żywotność nagrywarek dvd. W swoim komputerze od mniej więcej półtora roku posiadam nagrywarkę LiteOn DVD 160P6S. Przed nią miałem inny model LiteOn 1633, który wymieniłem na ww. model. Przez mniej więcej rok czasu nie miałem z nią najmniejszych problemów.
Szacuję że w czasie minionego roku nagrywarka wypaliła jakieś 500 - 700 płyt dvd-r. (statystycznie 1 - 2 płyty dziennie)
Obecnie coraz częściej zdarzają się sytuacje, kiedy nagrane przez tą nagrywarkę płyty DVDR+R lub DVD-R (te stosunkowo porządne marki jak TDK, Verbatim Advanced Azo, wypalane zawsze x 8, sporadycznie x12) zacinają się w stacjonarnym odtwarzaczu DVD, lub co gorzej nie są rozpoznywane, a stary dobry napęd DVD LG nie jest w stanie poprawnie skopiować tych płytek (błędy CRC- zawsze pod koniec płyty). Kilka razy spotkałem się nawet z sytuacją, kiedy i nagrywarka miała problemy z odczytem własnych nagrań.
Czy to oznacza początek końca mojego Litka ?
Wczoraj kupiłem Pioneera 111D, a swój stary napęd oddam do serwisu, bo jest jeszcze na gwarancji.
Jak jest wasza opinia w ww. temacie ?
|