Cytat:
Napisany przez Proton
Gratuluje liberalnego podejscia.
A w ogole, to chyba sie zapetliles... koreanczycy wybudowali fabryke, a nie chinczycy. To koreanczycy chca sciagnac chinczykow do pracy w Polsce. Jak juz sobie to wyjasnilismy, to dopiero mozemy dyskutowac.
|
Ok, masz rację, ale jakie to ma znaczenie? Dobrze, że sprostowałeś, ale poza drobną pomyłką w tym co napisałem wcześniej, nie ma to żadnego wpływu na sens wypowiedzi.
Cytat:
Pozwol sciagnac so Polski 100 chinczykow, a za 10 lat bedziesz mial zamiast Wroclawia Pekin razem z Szanghajem.
|
Chodziło mi bardziej o prawną stronę zagadnienia, bo przyznam osobiście, że mi perspektywa zatrudniania osób zza wschodnich granic (o czym mówi się przy okazji emigracji lekarzy i innych grup zawodowych) nie tylko bardzo się nie podoba, ale wręcz przeraża.
Cytat:
niby czym polska strona zawalila? Zartujesz, czy to Twoj slaby dzien?
|
Bo zagwarantowała coś, czego ostatecznie nie dotrzymała. Swego czasu w Dużym formacie był bardzo ciekawy artykuł na ten temat. Koreańczycy zdecydowali się na budowę fabryki akurat w tym miejscu Europy i Polski przede wszystkim ze względu na koszty - w tym także tanią siłę roboczą. To były zapewnienia polskie rządu i jeśli nie zostały dotrzymane (a nie zostały) to tak - polska strona zawaliła..
Cytat:
Jak Rzad moze zapewniac Inwestora, ze obywatele beda za tyle i tyle pracowac?! Do takich spraw, to Inwestor wynajmuje firmy doradcze i saduja rynek.
|
Jak? Nie wiem. Faktem jest jednak, że takie zapewnienia były.
A kwestię osobnych własnych analiz napisałem w poprzednim poście. Ale zgadzam się, że ich zaniechanie nie wydaje się możliwe.
Cytat:
Ale skoro Inwestor umoczyl, to Jego problem. Albo zwieksza pensje, albo zbiera inwestycje i spieprza np. do Chin.
|
Tu się zgadzam, chociaż to przede wszystkim stronie polskiej zależało najbardziej na ściągnięciu do siebie inwestorów. Tu raczej się nic nie zmieniło i dalej bardzo ważne jest dla kraju/regionu, aby inwestorzy jednak tu pozostali. No i przychodzili następni.
Cytat:
Interes jak cholera! Polska na pare lat pewnie dala ogromne upusty w podatkach dla LG, a w fabryce beda pracowac chinczycy? To moze od razu dotujmy gospodarke Chin?
|
A nie robimy tego?

Niestety robimy i to w skali nieporównywalnie większej niż zafundowanie kilku chińczykom pobytu w naszym kraju..
Cytat:
Smiesz chyba zartowac?
|
Niestety nie. Raczej staram się patrzeć perspektywicznie i brać pod uwagę wszystkie możliwości. Również te, które często są pomijane przez patrzących krótkowzrocznie. A takich niestety w Polsce jest wielu..