Cytat:
Napisany przez Prezesik
Andrzej chyba za bardzo się uniosłeś naszą narodową specjalnością brania na siebie odpowiedzialności za to, że dostajemy po dupie..
|
Raczej mam na sytuację trochę szersze spojrzenie ze względu na kilka artykułów, które swego czasu o temacie czekałem - również przedstawiające także 'drugie dno' sprawy.
Kwestie naszej narodowej odpowiedzialności względem Żydów, Niemców, Chińczyków, Koreańczyków itp. (niewłaściwe skreślić) są mi obce
Cytat:
|
Jeżeli ktoś chce inwestować w jakimś kraju - zwłaszcza tak dynamicznie rozwijającym się jak nasz, nie może patrzeć tylko na to, jak koszty robocizny kształtują się w danym momencie, ale uwzględnić inne czynniki..
|
Podstawowa zasada przy zarządzaniu projektami. Naprawdę trudno podejrzewać, żeby taki gigant jak LG o tym nie wiedział..
Cytat:
|
nie można się dziwić, że w kraju należącym do UE nie znajdzie się robotników harujących 24h/dobę za miskę ryżu..
|
Patrząc na wypowiedzi niektórych Koreańczyków zdziwienie jednak ma miejsce
Cytat:
|
jeśli Polska zachęca "tanią siłą roboczą", to wiadomo, że ona jest tania w stosunku do krajów rozwiniętych, a nie Chin
|
To już nie jest takie oczywiste. Naturalnie, że porównywanie zarobków do Chin nie może mieć miejsca. Jednak pojęcie "taniej siły roboczej" było w tym wypadku dość ściśle określone.
Cytat:
|
wyobraź sobie, że jutro przychodzisz do pracy, a Twój szef mówi: Ty już tu nie pracujesz. od dzisiaj Twoje miejsce zajmie nowy skośnooki pracownik..
|
Na razie mało prawdopodobne, ale... Ja cały czas widzę w Chinach ogromny potencjał, który dopiero od niedawa świat powoli zaczyna dostrzegać. Dla mnie to Chiny, a nie Ameryka są przyszłą potęgą tego świata..