Cytat:
Napisany przez Grześiu748
Może ja też sie dołącze do pytania. Mam 512 ram (reszta w profilu) Normalnie xp chodzi szybko nic nie zamula przy operze, nortonie, gg. Ale jak chce włączyć jakies nowsze gry (most wanted, carbon, demo c&c tiberium wars) bardzo powoli sie uruchamiają a normalnie działa menu, tylko przy wczytywaniu zamula. Później po wyjściu z gry to system działa jakby miał tylko ze 16 MB ramu - nie da sie nic robic wszystko zamula niemiłosiernie. Czy to też sprawka ramu 
|
Może jeszcze jakaś defragmentacja dysku by się przydała (jeśli jest już porządnie 'zawalony'), ale pamięć rzeczywiście powinna poprawić sytuację. Pamiętam, jak przy zmianie z 0,5 na 1GB zaczął mi chodzić PainKiller. Wcześniej gra była udręką, mimo że sama gra chodziła płynnie - wczytywanie etapu, czy - "Quick"save (bo nie był taki quick

) trwało od pół minuty do nawet kilku minut. Po dołożeniu pamięci natychmiast przyspieszyło do maksymalnie kilku sekund.
Dodatkowa pamięć naprawdę się przydaje

Jak to kiedyś powiedział - jest to rzecz w komputerze, której nigdy za dużo, a kiedy kupujesz dodatkową, to i ta, co miałeś do tej pory, pracuje lepiej