Dla zainteresowanych tematem:
http://www.mt.com.pl/num/07_01/katany.htm
Cytat:
Jednak***380;e miecze klasy najwy***380;szej, najs***322;ynniejsi mistrzowie kowalskiego rzemios***322;a wykonywali ca***322;kiem innym sposobem. Aby sporz***261;dzi***263; takie ostrze, nale***380;a***322;o pr***281;t kataha z***322;o***380;y***263; na p***243;***322; i przeku***263;, powtarzaj***261;c t***281; operacj***281; pi***281;tnastokrotnie. Uzyskuje si***281; w ten spos***243;b sztab***281; z***322;o***380;on***261; z u***322;o***380;onych na przemian 32 768 warstw twardej i mi***281;kkiej stali. Na tym jednak nie koniec. Cztery tak sporz***261;dzone sztabki zwane masame sk***322;adano razem i jeszcze pi***281;ciokrotnie powtarzano zabieg sk***322;adania na p***243;***322; i przekuwania, co w efekcie dawa***322;o kling***281; z***322;o***380;on***261; z olbrzymiej liczby: 4 194 304 warstw, a wi***281;c praktycznie z jednorodnego, bardzo drobnoziarnistego materia***322;u o w***322;***243;knistej strukturze. Dzi***347; wiemy, ***380;e jest to najkorzystniejsza pod wzgl***281;dem wytrzyma***322;o***347;ci struktura stali. Dodatkowym efektem tego rodzaju obr***243;bki by***322;o uzyskanie na powierzchni klingi delikatnego wzoru w postaci rozmaicie u***322;o***380;onych cienkich linii, ciemniejszych i ja***347;niejszych plam lub znak***243;w. Wz***243;r taki stanowi istotn***261; cech***281; charakteryzuj***261;c***261; ostrza japo***324;skich mieczy najwy***380;szej klasy.
|
Edit: yahol by***322; szybszy