poczytalem sobie pare on-line poradnikow i bardzo zaciekawilo mnie wstawienie still image (the video has been removed) zeby zastapic pare niepotrzebnych moim zdaniem bajerow z DL plyty video celem zrzutu calosci na zwykle dvdr, ale ten still image "gra" tyle ile oryginalne video i sporo zajmuje jak na prosty obrazek (ok. 4-razy mniej niz same wycinane elementy, ale i tak az 47 i 38 mb).
re-author video daje mozliwosc ustawienia start/end frame, wiec moglbym wtedy skrocic to w sam raz, ale w tym trybie menu jest nieaktywne, a szkoda wyrzucac - chcialem podmienic voby *0.vob, ale podejrzewam, ze voby *1.vob zawieraja jakies wazne dane dotyczace tych oryginalnych vobow, bo kiedy takie podmienione pliki wrzucam dvd shrinkowi wyskakuje error. da sie to jakos pogodzic? w sumie uzywajac still image przy tym duzym rozmiarze still image 47 i 38mb zyskuje ok. 6%

dla ogolnej kompresji - da sie wiecej? napisow nie warto wycinac, bo sa male i sa tylko dwie sciezki audio, ktorych nie bede ruszal. wszystko przeswietlilem deep analysis i potem aec na sharp.
z kolei ustawiajac wszystko trybem re-author wrzucam 6 odcinkow po kolei (chodzi o plyte "serialowa") i na koncu deleted scenes w dwoch plikach - jak by to gralo na plycie? bedzie jakas mozliwosc przeskakiwania po plikach, czy zagra ciurkiem?
sumujac zalezy mi na sprawnym menu, wszystkich odcinakch, calym audio i napisach z dwoma wycieciami z calego materialu jako still image.
"przy okazji"

jest sobie gra na dwoch dvdr z wstawkami wideo - garsc zwyklych pc plikow, pare folderow i folder vob z plikami video, ktore chcialbym zmniejszyc jak najmniej stratnie zeby miec komplet na jednym dvdr - calkiem jestem zielony i tylko dvd shrinkiem sprobowalem, ale brakuje ifo pliku - jezeli daloby sie jakis tymczasowy ifo plik stworzyc, to czy dvd shrink nie "uzaleznilby" vobow od ifo? moze cos innego? tylko jesli podpowiecie jakis soft bardzo prosze o "kliknij to, potem tamto", bo dvd-video manipulacje to dla mnie czarna magia...
uff, kropka