Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.12.2002, 21:22   #1
Sniper
Member of Blokers.net

Data rejestracji: 24.04.2002
Sniper niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
512MB Ram i więcej pod Win9x & Me

Swego czasy opisywałem problem pod wind98se polegajacy na czyms takim:
miałem 3 kosci po 256mb - wsadzajac w dowolnych parach i w dowolnej conf. wszystko działało natomiast wkładając 3 ststem z lubościa zwracał mi komunikat :

Za mało dostępnej pamięci, aby uruchomić program.
Zamknij jeden lub więcej programów, a następnie spróbuj ponownie.

lub

Za mało pamięci do zainicjowania systemu Windows. Zamknij jeden lub kilka programów rezydentnych lub usuń niepotrzebne programy użytkowe z plików Config.sys i Autoexec.bat, a następnie uruchom ponownie komputer.

lub po prostu robił artystyczny zwis -

ci co mi odpowiedziel skłądali rózne teorie - w koncu kupiłem 1 kosc 512mb - chodzi dodałem 2 256 to samo jak wyzej dodałem kolejne 256mb (1GB RAM )i zdziwko winda nawet nie ładuje sie do konca i restart - tu sie wkur....... i zaczełem grzebac i co znalazłem :

"Podczas uruchamiania systemu Windows 32-bitowy sterownik pamięci podręcznej w trybie chronionym systemu Windows (Vcache) określa maksymalny rozmiar pamięci podręcznej na podstawie ilości dostępnej pamięci RAM. Następnie sterownik Vcache rezerwuje odpowiednią liczbę adresów pamięci, aby w razie potrzeby rozszerzyć pamięć podręczną do maksymalnego rozmiaru. Adresy są alokowane w zakresie adresów wirtualnych od 0xC0000000 do 0xFFFFFFFF (od 3 do 4 gigabajtów) nazywanym obszarem systemowym.

Na komputerach z dużą ilością pamięci RAM maksymalny rozmiar pamięci podręcznej może być tak duży, że sterownik Vcache zajmuje wszystkie adresy w obszarze systemowym, nie pozostawiając dostępnych adresów pamięci wirtualnej dla innych funkcji, takich jak otwieranie trybu MS-DOS (tworzenie nowej maszyny wirtualnej). "

no i proste wyjscie :

W pliku System.ini ( w katalogu windy),dopisujemy linie

[VCache]
MaxFileCache=524288

aby zmniejszyć maksymalny rozmiar pamięci wykorzystywanej przez sterownik Vcache do co najwyżej 512 megabajtów (524 288 KB).

oczywiscie napis [VCache] istnieje wystarczy dopisac linie podspodem ( podana liczba jest w kb a oznacza włąsnie 512mb)

zrestartowac maszyne i...... gooood

miłego szalenia z koscmi acha problem podobno nie wystepuje w wind xp/2000/nt ale nie miałem okazji sprawdzic
Sniper jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online