Swego czasy opisywałem problem pod wind98se polegajacy na czyms takim:
miałem 3 kosci po 256mb - wsadzajac w dowolnych parach i w dowolnej conf. wszystko działało natomiast wkładając 3 ststem z lubościa zwracał mi komunikat :
Za mało dostępnej pamięci, aby uruchomić program.
Zamknij jeden lub więcej programów, a następnie spróbuj ponownie.
lub
Za mało pamięci do zainicjowania systemu Windows. Zamknij jeden lub kilka programów rezydentnych lub usuń niepotrzebne programy użytkowe z plików Config.sys i Autoexec.bat, a następnie uruchom ponownie komputer.
lub po prostu robił artystyczny zwis -
ci co mi odpowiedziel skłądali rózne teorie - w koncu kupiłem 1 kosc 512mb - chodzi dodałem 2 256 to samo jak wyzej dodałem kolejne 256mb (1GB RAM

)i zdziwko winda nawet nie ładuje sie do konca i restart - tu sie wkur....... i zaczełem grzebac i co znalazłem :
"Podczas uruchamiania systemu Windows 32-bitowy sterownik pamięci podręcznej w trybie chronionym systemu Windows (Vcache) określa maksymalny rozmiar pamięci podręcznej na podstawie ilości dostępnej pamięci RAM. Następnie sterownik Vcache rezerwuje odpowiednią liczbę adresów pamięci, aby w razie potrzeby rozszerzyć pamięć podręczną do maksymalnego rozmiaru. Adresy są alokowane w zakresie adresów wirtualnych od 0xC0000000 do 0xFFFFFFFF (od 3 do 4 gigabajtów) nazywanym obszarem systemowym.
Na komputerach z dużą ilością pamięci RAM maksymalny rozmiar pamięci podręcznej może być tak duży, że sterownik Vcache zajmuje wszystkie adresy w obszarze systemowym, nie pozostawiając dostępnych adresów pamięci wirtualnej dla innych funkcji, takich jak otwieranie trybu MS-DOS (tworzenie nowej maszyny wirtualnej). "
no i proste wyjscie :
W pliku System.ini ( w katalogu windy),dopisujemy linie
[VCache]
MaxFileCache=524288
aby zmniejszyć maksymalny rozmiar pamięci wykorzystywanej przez sterownik Vcache do co najwyżej 512 megabajtów (524 288 KB).
oczywiscie napis [VCache] istnieje wystarczy dopisac linie podspodem ( podana liczba jest w kb a oznacza włąsnie 512mb)
zrestartowac maszyne i...... gooood
miłego szalenia z koscmi acha problem podobno nie wystepuje w wind xp/2000/nt ale nie miałem okazji sprawdzic