Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.04.2007, 21:13   #1
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jabba the Hutt
 
Data rejestracji: 06.04.2002
Lokalizacja: Twierdza Breslau
Posty: 4,477
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Post Wino - mały przewodnik

Witam !

Zach***281;cony wypowiedziami EDa proponuj***281; aby***347;my dzielili si***281; do***347;wiadczeniami o winach. Temat ca***322;kiem powa***380;ny. Piszmy jakie znamy, jakie nam smakuj***261;. Co mo***380;ecie poleci***263; kolegom. Proponuj***281; bez szale***324;stw - ceny od 10 do 50 z***322;. No i bez ekstrawagancji - mo***380;e nie Owocowy dzban" za 3,50 z***322; .

Na pocz***261;tek troch***281; teorii :
"Rodzaje win i sposoby ich podawania

Wino to nap***243;j alkoholowy uzyskiwany w procesie fermentacji soku gronowego lub r***243;***380;nych innych owoc***243;w.
Wina dzielimy generalnie na: gronowe lub owocowe.
Podzia***322; ten wynika w***322;a***347;nie z u***380;ytego surowca. Soki gronowe zawieraj***261; z regu***322;y wystarczaj***261;c***261; ilo***347;***263; cukru
do uzyskania wina ***347;redniej mocy, soki owocowe z regu***322;y potrzebuj***261; dos***322;odzenia lub rozcie***324;czenia. Wynika to z du***380;ej zawarto***347;ci w nich kwas***243;w.
Oczywi***347;cie istniej***261; jeszcze inne rodzaje win, takie jak np. miody pitne lub wina zbo***380;owe.

Wina ze wzgl***281;du za r***243;***380;n***261; zawarto***347;***263; w nich alkoholu mo***380;emy podzieli***263; dodatkowo na wina lekkie (ok. 10%), ***347;rednie (14%) oraz wina mocne (18%).

Ze wzgl***281;du natomiast na zawarto***347;***263; w nich cukru dzielimy je na wytrawne, p***243;***322;wytrawne, p***243;***322;s***322;odkie, s***322;odkie. Mo***380;na r***243;wnie***380; spotka***263; okre***347;lenie wina sto***322;owe lub deserowe. Temu pierwszemu odpowiadaj***261; wina wytrawne
i p***243;***322;wytrawne, drugiemu s***322;odkie i p***243;***322;s***322;odkie. Jak sama nazwa wskazuje wina sto***322;owe winny by***263; serwowane do da***324; g***322;***243;wnych, deserowe za***347; do deser***243;w.

Kolejnym kryterium podzia***322;u win jest ich barwa.
Ze wzgl***281;du na barw***281; wina dzielimy na: bia***322;e i czerwone. Jest to dosy***263; og***243;lny podzia***322;, jednak***380;e powszechnie przyj***281;ty. Oczywi***347;cie bardziej lub mniej specjalistycznych kryteri***243;w podzia***322;u wina jest znacznie wi***281;cej.
Mo***380;emy wi***281;c wyodr***281;bni***263; wina musuj***261;ce, gazowane (wino gazowane i musuj***261;ce to wbrew licznym podobie***324;stwom to nie jest to samo. Wina gazowane sztucznie s***261; nasycane dwutlenkiem w***281;gla, musuj***261;ce natomiast nasycane s***261; naturalnie w kolejnym procesie fermentacji), wina zio***322;owe (jak np. wermuty),
wina lecznicze (z licznymi dodatkami zi***243;***322; o leczniczych w***322;a***347;ciwo***347;ciach).

Podzia***322; win ma r***243;wnie***380; du***380;e znaczenie przy sposobie ich podawania. Istotne jest nie tylko do jakich potraw powinni***347;my serwowa***263; okre***347;lone gatunki win ale r***243;wnie***380; w jakich kieliszkach.
Przyjrzyjmy si***281; zasadom podawania wina:
Wina wytrawne i p***243;***322;wytrawne (zar***243;wno bia***322;e jak i czerwone) podajemy do zimnych przek***261;sek,
a ju***380; np. do da***324; gor***261;cych z bia***322;ego mi***281;sa ograniczamy si***281; tylko do wina wytrawnego lub p***243;***322;wytrawnego
bia***322;ego, jego czerwona odmiana b***281;dzie natomiast doskona***322;ym dodatkiem do innych mi***281;s,
tak samo zreszt***261; jak wermut. Gdy serwujemy mi***281;so kaczki lub g***281;si idealnym dope***322;nieniem potrawy mo***380;e by***263; wino wytrawne czerwone. Wina s***322;odkie i p***243;***322;s***322;odkie zwane r***243;wnie***380; deserowymi jak nietrudno si***281; domy***347;li***263; podajemy do r***243;***380;nego rodzaju deser***243;w, ciast oraz s***322;odyczy.
Wina czerwone podajemy w ni***380;szych kieliszkach (o szerszych czaszach),
wina bia***322;e w kieliszkach wysokich (smuk***322;ych)."


Ze swojej strony polecam kalifornijskie Carlo Rossi - ro***380;owe, p***243;***322;wytrawne. Cena oko***322;o 23-26 z***322;
"Carlo Rossi California Rose
R***243;***380;owe p***243;***322;wytrawne, bardzo lubiane i popularne wino. ***321;agodne, delikatne o nieskomplikowanym smaku.
region: Kalifornia
szczep: wieloszczepowe
rocznik: nieoznaczony "

Cytat z Eda Huntera :
"mam straszny uraz do francuskich win, bo ludzie op***281;tani mitem kupuj***261; ten be***322;t z przekonaniem, ***380;e co***347; dobrego bior***261;....

w ostatnich latach raz pi***322;em dobre francuskie wino, ale bia***322;e p***243;***322;s***322;odkie. nie przepadam za p***243;***322;s***322;odkim winem, ale nie by***322;o z***322;e. za to wszystkie czerwone na jakie trafi***322;em (sam ju***380; od dawna nie kupuj***281;, ale pocz***281;stuj***261; czasem gdzie***347;) smakowa***322;y jak najpodlejsza Sophia, siara do kwadratu, tragedia za du***380;o forsy. hiszpa***324;skie wina sprowadzane do Polski to te***380; w wi***281;kszo***347;ci be***322;ty, w***322;oskie mog***261; by***263;, ale cena straszy troch***281;...niekt***243;re w***322;oskie sto***322;owe (vino da tavola) s***261; niez***322;e i niedrogie, ale mo***380;na si***281; naci***261;***263;

jednym s***322;owem Ameryka Po***322;udniowa, Australia, Kalifornia i RPA a b***281;dziemy si***281; cieszy***263;
"
__________________

SITH LORD

Ostatnio zmieniany przez Jabba the Hutt : 13.04.2007 o godz. 21:18
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online