Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.12.2002, 09:18   #10
Simon_s
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.12.2002
Simon_s w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Odpowiedź na post januszap.

januszp napisał:

1. "Tematem kompatybilności nagrywarek-nosników zajmuje sie masa witryn internetowych .Niestety trudno oduszukać tam tak jednoznaczną wypowiedź (jak Twoja).
Trzeba niestety brać pod uwagę kilka czynników podczas tstów ,a do najważniejszych należą :
- dany model nagrywarki
- dany model odtwarzacza
- rok produkcji nagrywarki
- rok produkcji odtwazrzacza"

2. "Niestety ,mój kolega zakupił nagrywarkę DVD-R/DVD-RW i niestety ... mdel ten nalleży do nowszych typów nagrywarek ale niestety kompatybilność względem odtwarzaczy przenośnych jest nikła i sięga 5-10%"

No właśnie. Byłbym wdzięczny za podanie firmy i modelu nagrywarki posiadanej przez Twojego kolegę który ma problem, gdyż jego wypalarka DVD-R/RW wypala, według Ciebie, płyty czytane w JEDNYM NA DWADZIEŚCIA :o "zewnętrznych" napędów (dane wg.: "mojego kalkulatora" bo tyle chyba wynosi 5%). Wybacz ale nie wierzę (chyba że napęd jest uszkodzony albo używa złego nośnika). Uwielbiam testy ale nie ma to jak własna opinia na temat konkretnego, testowanego przez siebie sprzętu dlatego posiadając tego typu napęd (Toshiba SD-R5002 czyli DVD-R/RW) nie mogę się zgodzić z Twoją opinią że wypalone przeze mnie płyty nie będą prawie nigdzie czytane (a są czytane i to bardzo dobrze) - jest ona po prostu niepoprawna.

januszp napisał:

"Produkowane dziś napedy tworzone są w tzw. "multi-standardach" czyli :
DVD-R/RW
DVD+R/RW
DVD-R/RW/+R/RW "

A o jakim cały czas piszę? DVD-R/RW - takim napędem jest właśnie moja Toshiba SD-R5002. Wyprodukowana w tym roku. A napędów tego typu jest całe mnóstwo (znów całkowicie neguję Twoją opinię). Wystarczy spojrzeć w cenniki sklepów: dla przykładu wszystkim chyba znany Komputronik z Poznania w cenniku którego są 4 napędy DVD-R/RW a TYLKO DWA DVD+R/RW. To jest chyba 2 razy więcej (wg. "mojego kalkulatora")!

Piszesz o biosach o których się nie wypowiadałem. Oczywistym i chyba każdemu znanym faktem jest to, że między innymi BIOS napędu odpowiada za jego kompatybilność (stąd pojawiające się ciągle aktualizacje BIOSów mających na celu zwiększenie możliwości czytania/nagrywania nośników różnych firm) i oczywiście tu się z Tobą zgadzam w 100%. Mój post miał na celu podważenie "obsmarowania" przez Ciebie napędów DVD-R/RW a wyniesienie pod niebiosa napędów DVD+R/RW z czym się nie zgadzam.

"kalkulator" Kolegi ma pwne przeklamania ... - być może ale procenty liczy naprawdę sprawnie.

A może Twój kolega nie sprawdzał jak jego napęd wypala nośniki różnych firm np TDK super a Princo be? Ja używan DataTrack i na razie jest dobrze. Może w tym jest problem? Napisz firmę i model wypalarki Twojego kolegi.
Simon_s jest offline