Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.04.2007, 08:46   #33
Ormianin
Komandor
 
Avatar użytkownika Ormianin
 
Data rejestracji: 29.07.2002
Lokalizacja: Oława
Posty: 6,348
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez AleX69 Podgląd Wiadomości
widze ze Ormianin@ jest tez koneserem wina
wszystkie wina zawieraja siarczany

ostatnio ten napis "zawiera siarczany" robi niezla rewolucje w sklepach
kupilem karton przecenionego wloskie chanti po 6.50,- bo na etykiecie bylo jak wol o siarczanach

Bardzo sie mylisz, wiedze czerpiesz z roznych forow w necie czy tak Ci ktos powiedzial?

Do wina dodaje sie tzw. siarczany oraz siarczyny... takze inne zwiazki na siarce, ale ich sklad jest rozny i roznie one wplywaja na trunek.

Siarczany dodaje sie do m***322;odych win jako ***347;rodek konserwuj***261;cy, kt***243;ry r***243;wnie***380; zapobiega kwa***347;nieniu wina. Siarczany poprawiaj***261; kolor win czerwonych (g***322;***243;wnie tanich win czerwonych). I glownie tu chodzi o wina czerwone. Dopuszczalna zawarto***347;***263; dwutlenku siarki w winie wynosi 200-400 ppm (ppm oznacza cz***281;***347;ci na milion np. mg/kg lub mg/l ). Poniewa***380; jest to gaz, normalnie u***380;ywa si***281; si***281; siarczanu sodu aby zapobiec rozwojowi bakterii octowych

Zdecydowana wi***281;kszo***347;***263; lepszych win na rynku zwiera siarczyny zwi***261;zane z dodawaniem dwutlenku siarki lub pirosiarczynu sodowego na r***243;***380;nych etapach wytwarzania wina. Siarka w tej postaci zapobiega utlenianiu wina i pozwala kontrolowa***263; ca***322;y proces fermentacji. Takich win sie nie konserwuje sie siarczanami. Dwutlenek siarki podaje sie na poczatku fermentacji, tradycyjnie fermentacja powinna przebiegac w kadziach miedzianych - siarki sie nie podaje i te najdrozsze wina jej nie zawieraja, tylko ze takie wina nie p***281;dzi si***281; na skale produkcyjna.

Niestety, im wi***281;cej gorszych, zepsutych czy zgni***322;ych owoc***243;w u***380;ywa producent, tym wi***281;cej musi doda***263; siarki. A nadmiar dwutlenku siarki nie jest ju***380; dla zdrowia oboj***281;tny. Po wypiciu takiej calej butelki wino-siarczynowej powoduje na drugi dzien b***243;le g***322;owy i zaburzenia uk***322;adu pokarmowego.... z moich znanych przykladow takich ciezkich win jest "wszelkiej masci" Kadarka, oraz szczegolnie tanie wina (poludniowe) hiszpanskie, francuskie i wloskie, unikam tego jak ognia.

Za moich czasow studenckich na ktores tam wakacje dorobialem sobie w takiej regionalnej winiarni niedaleko Wiednia, duzo sie wtedy nauczylem o winach oraz poznalem naprawde wykwitne smaki... takie wina jakimi tam sie raczylem sa nie do kupienia... przynajmniej nie za cene 20-30 zl
__________________
----------
pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Ormianin : 16.04.2007 o godz. 08:49
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post