Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.04.2007, 11:38   #38
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,681
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
ormianin@nie bede z toba polemizowal bo cos wiesz ale nie do konca ...

Cytat:
Po pierwsze nie "siarczany" a "siarczyny", po drugie jak dobrze poczytasz kontretykiety to zauwazysz taki napis "Zawiera siarczyny" na większości win w handlu. Siarkowane w czasie produkcji jest 95% win i wszystkie one zawierają siarczyny. Napis jest obowiazkowy od listopada zeszłego roku. Tak więc wszystkie wina wprowadzone do obrotu po ktorymśtam XI 2005 r. maja taki napis - wymóg UE. Na drogich winach może nie być tej informacji bo zazwyczaj stoją one na połkach dość długo zanim znajdzie się na nie amator, czyli znalazły się w handlu przed tą datą.

Jesli wino zrobisz mocniejsze niż 14% to możesz go nie siarkować wcale, albo jesli zamierzasz je wypić w ciagu roku-dwóch od zabutelkowania.
Ja osobiście uważam, ze osoby zaczynające przygodę z winem powinny sie ograniczać do siarkowania miazgi lub moszczu przed fermentacją ( 1 g na 10L) i co najwyzej bardzo lekkiego siarkowania przed zabutelkowaniem tych partii wina, które przeznaczone są do dłuższego przechowania a są wytrawne i o mocy do 13%.

Dopiero po zapoznaniu sie z tym jak prawidłowo przebiegają procesy fermentacji, klarowania , zmiana smaków i aromaty różnych nastawów jest możliwość prawidłowego okreslenia kiedy i czy oraz ile dać pirosiarczynu.

Pirosiarczynu bać się jak ognia nie nalezy - ale sypać szyflą do wszystkiego też jest duzym błędem
Pozdro,
Darek
zrodlo
zreszta idac twoja droga dedukcji nie bedzie niedlugo co pic

a co do sofi to tak jak napisal ED ... jest chyba ze trzy czy cztery rozlewnie
wszyscy sie tluka o ta nazwe a roznica w bukiecie - koczy sie czasem przepascia
ostatnio rozroznialem je rocznikiem i litera w logu rozlewni (na samej gorze etykiety butelki)
podzielilem je na "R", "D" i "V" ale jesli sie nie myle jest jeszcze jedna

jak dorwe gdzies butelki to porobie fotki
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post