Dyskusja: Niesforny Teac
Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.12.2002, 15:17   #1
dj_anion
Bywalec

Data rejestracji: 03.12.2002
dj_anion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Niesforny Teac

Witam wszystkich!

Proszę o pomoc w następującym problemie.
Skuszony możliwością dopasowania napędów w kolorze czarnym do koloru obudowy postanowiłem zakupić nagrywarkę Teac CDW-540E. Ze względu na jej parametry i przystępną cenę nie wahałem się nad wyborem zbyt długo (Plextor był niestety za drogi).
Po podłączeniu napędu do płyty głównej wypalał on bez problemu kazdą płytę. Coś pokusiło mnie by sprawdzić czy wszystko OK. Okazało się, że na nagranych płytach widać pliki, ale nie da się ich odczytać (system sypie rozmaitymi błędami - autostartujące płyty pokazują wyjątki krytyczne w kernelu, mp3 trzeszczą, DivX-ów nie da rady odczytać itp.). Płyt tych nie odczytuje również mój napęd DVD oraz inne różne napędy w innych komputerach.
Na drugi dzień podłączyłem napęd w innym komputerze. Nagrał prawidłowo kilka płyt bez żadnych oporów.
W kolejny dzień przeinstalowałem system "od zera" sądząc iż ostatnie dosyć spore modyfikacje bez reinstalu mogły źle na nagrywarkę podziałać i że niby to jest tym powodem (zmieniałem procek, płytę, grafikę, dźwiękówkę, pamięć). Po reinstalacji systemu problem pozostał zupełnie ten sam.
Podpinałem napęd w różne miejsca, Primary Slave, Secondary Master/Slave, z innym napędem, samotnie itp. Nie podziałało.
Zapodałem nowszy BIOS - 1.0h (był 1.0c). Też nie pomogło.
Nadmieniam raz jeszcze że sprzęt na innych komputerach w różnych konfiguracjach działa zupełnie bez zarzutu - odwiedziłem z nagrywarką już kilkanaście osób!
Pomożcie !!!
Poniżej podaję dokładną konfigurację sprzętową:

Procesor - Intel Pentium 2.4B GHz (FSB 533)
Płyta - Asus P4S8X (SiS648)
Pamięć - Corsair 512MB PC3200 (DDR400) CL2
Dysk systemowy - 120GB WD Caviar JB (na dodatkowym kanale kontrolera FastTrak376 zintegrowanego z płytą)
Dysk dodatkowy - 40GB Maxtor Fireball3 (Primary Master)
DVD-rom - Toshiba SD-1612 16x/48x (Primary Slave)
CD-RW - TEAC CDW-540E 40x/12x/48x (Secondary Master)
Napęd ZIP - Iomega ZIP100 ATAPI (Secondary Slave - wiem że to PIO3 ale nagrywarka również nie pracowała gdy na moment odpinałem ZIP-a)
Grafika - Sapphire Radeon 9000 Pro 64MB DDR TV-out
Dźwięk - SB Audigy Player
Tuner - AverMedia Phone98 TV/FM
i inne mniej istotne rzeczy zintegrowane z płytą (sieciówka, firewire, USB2.0)
Do portów podpięte są skaner USB, drukarka USB, kl+mysz PS/2, SDI na COM.
Całość pracuje bez zarzutu (poza wspiomnianym problemem) pod Windows XP Home Edition English.

Jeszcze raz bardzo proszę - pomóżcie!

GG: 349666
Tlen: dj_anion
GSM: 600 047 557
mail: dj_anion@o2.pl

Z góry dzięki za wszelkie okazane zainteresowanie.
dj_anion jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online