Co dozdrowej polemiki,to jestem oczywiście - "za" .
W całym tym zamieszaniu zapomnieliśmy o jednym :
To nie dana firma odpowiedzialna jest za brak supportu ,to nośnik ,a co za tym idzie inny model lasera użytego w nagrywarce jest za to odpowiedzialny .
Każda firma produkująca nagrywarki DVD apeluje aby nabywca najpierw sprawdził kompatybilność z ewentualnym "playerem" ,który posiada .
Warto o tym pamiętać .
Pytałeś o model nagrywarki DVD-R/-RW ?
Tym modelem jest : "Pionier DVR A4" .
Zaręczam iż model ten sprawdzany był na kilku nośnikach - od markowych do "wątpliwych" producentów .
Zaręczam również iż mój kolega "siedzi w authoringu" płyt DVD i róznie w jakości nosników sa mu znane .
Zaś co do modelu nagrywarek DVD+RW ,jeśli lubisz testy proponuję :
- stworzyć sobie kopię zapasowa jakieś pozycji z PS2 (może być to nawet "demo").
- nagrać na nośniku DVD-RW
- odtworzyć kopie na konsoli PS2 .
Jak na razie nikomu jeszcze się to nie udało być może Tobie to się uda ? .
Ten sam eksperyment powtórzyć na nagrywarce DVD+RW i na nośniku DVD+RW ,a okaże się iż różnice w kompatybilności istnieją .
Jeśli chodzi o format DVD-R to proponuje listę kompatybilnosci względem odtwarzaczy przenośnych :
http://www.dvdarts.net/pages/compatibility.htm
Oczywiście z tą listą kompatybilności masz prawo się nie zgodzić ,niemniej tak wyglądaja fakty .
Przyznasz mi chyba rację iż promowanie jakiegoś konkretnego modelu lub też negowanie danego sprzetu zawsze grozi sprzeczką ,bez pożytku dla czytających .
Porównania typu : Linux-Windows ,Intel-AMD można rozstrząsać latami .
Dlatego też od tej chwili zaprzestaje publikacji na temat kompatybilności standardów DVD .Jest cała masa innych ,ciekawszych tematów związanych z technologia zapisu nosników DVD ,a co się tyczy kompatybilnosci można :
- albo kupić w ciemno
- albo przejżeć masę internetowych portali związanych z tym tematem .
W razie pytań o kompatybilność danego formatu z posiadanym odtwarzaczem stacjonarnym proszę o kontak (jaro@cdrinfo.pl).
jaro