Dyskusja: Niesforny Teac
Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.12.2002, 10:20   #14
c0rdat
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 31.05.2001
c0rdat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hej !

Miałem (chyba) to samo, chociaż na gorszym sprzęcie .
Moja konfiguracja:
Celeron 700, 256MB RAM
Dysk 30GB/ATA 100
CD: TEAC 40x
nagr: TEAC W58 (8x8x32)
system: Win XP Home PL + SP1 (legal)

Wszystko chodziło OK, ale coś mnie podkusiło i zamieniłem czytnik i nagrywarkę na:

CD: SONY DDU-163 (DVD 16x40x)
nagr. SONY 48x12x48

i... nie zgadniesz... Nagrywam płytkę pod Nero 5.5.9.17 (korzystam z expresa) i... płytka po nagraniu wyjeżdża jako czysta, chociaż Nero nie zgłaszał błędów.
Nie poddaję się, zmieniam prędkości, nośniki, wyłączam kreatory Nero, itd.itp., przeinstalowuję soft do nagrywania i... różnie - tzn. płytka wyjeżdża jako czysta, albo pliki się nie czytają, albo jest tylko TOC, albo wszystko niby OK, ale CRC plików jest nie_OK.
Wypróbowałem inne programy - to samo.
Sprawdziłem nagrę na innym kompie - tnie 40x na Akosach 24x bez pudła - wszystko chodzi. Trochę mnie to zastanowiło.
Poświęciłem się, zreinstalowałem system - myślę sobie -problem 'programowy'. Odpalam Nero - to samo (w dodatku za n-tą próbą nagrania program przestał odpowiadać).
Po dłuższym zastanowieniu postanowiłem na kompie na którym nagrywarka działała ok doinstalować SP1 (nie miał) i... przestała działać !

Nie wiem jak u Ciebie (widzę z powyższego postu, że masz XP ENG) ale u mnie musiałem zrezygnować z SP1 i wszystko działa. Nota bene u mnie z SP1 pojawiają się również problemy z debuggerem (jestem programistą) - 'wybajcelowałem' kasę na NumegaDriver Studio dla XP - i też nie mogę pracować z SP1, ale na szczęście kupiłem go równolegle z napędami, więc nie zdążyłem jeszcze dostać białej gorączki.

Podsumowując - u mnie SP1 (pobrany z Microsoftu w wersji 'kompletnej' - około 140MB) jest 'źródłem wszelkiego zła'. Może u Ciebie jest tak samo.

Życzę powodzenia.
Pa!
c0rdat jest offline