Podgląd pojedynczego posta
Stary 27.04.2007, 22:05   #2649
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Sunna Podgląd Wiadomości
A jak ktos zabije grubasa to dlaczego ma siedziec tyle lat co ktos ktory zabije noworodka? Zabicie 10 a 12 osob to tez nie to samo a wyrok taki sam.
Albo jak ktos jedzie na gape dwa przystanki to placi tyle samo co ten co jechal 1.
Bzdurna argumentacja. Po pojaku sie nie wsiada i tyle.
Pozatym wilu to recydywisci, i jakby im odebrac samochod to mozna by zaoszczedic kupe kasy. Leczenie poszkodowanych, zbieranie trupow, wyjazdy do wypadkow wszelkich sluzb, itd.
Kto kaze kupowac samochody za 200.000 i wsiadac do nich po kieliszku.
0.5 to chyba wcale nie tak malo (nie wiem, nigdy nie bylem pijany, ale juz po piwie bym podziekowal, a piwo to chyba mniej niz 0,5).
Zmienicie zdanie gdy starcicie kogos z winy pijusa. Oni wsiadaja do samochodu z zamiarem popelnienia przestepstwa.
Ile pijanych co roku zatrzymuja policjanci ?
Cos sie musi zmienic.
Sorry, ale dla mnie taka argumentacja jest bzdurna.. "Kto kaze kupowac samochody za 200.000 i wsiadac do nich po kieliszku. To brzmi bardziej jak skarga sfrustrowanego małolata, który zazdrości innym..
Osoba A robi coś i jest za to ukarana, osoba B robiąc to samo musi być ukarana w takim samym wymiarze. Na tym polega równość kary. Ukaranie jednego kierowcę przepadkiem samochodu za tysiąc złotych, a drugiego samochodu za 200 tys. jest absurdalne. Kolejny bubel prawny, który zostanie zaskarżony do trybunału i wycofany..

Cytat:
coś się musi zmienić..
Tu oczywiście masz rację, ale.. kolejne poczynania tego rządu i poprzednich również wyraźnie pokazały, że wymyślanie coraz bardziej drastycznych kar nic nie zmienia. A wbrew przeciwnie - ilość kierujących po pijanemu cały czas się zwiększa (oczywiście trudno sugerować, że przez zwiększane kary, ale na pewno pomimo ich). To według mnie jest wyraźny znak, że nie tędy droga. A którędy?

Nie będę teraz się nad tym szerzej zagłębiał, ale ja widzę szansę w próbie zmiany mentalności. W uzmysłowieniu ludziom nie potencjalnej kary, ale możliwych konsekwencji moralnych i nie tylko. Widzę tu szeroko zakrojoną kampanię medialną, odpowiednio przygotowaną. Mam kilka pomysłów, jak mogłoby to wyglądać. Może kiedyś opiszę to na swojej stronie.

neverending path to perfection..

Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 27.04.2007 o godz. 22:09
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post