Dyskusja: Jaki monitor LCD ?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 29.04.2007, 11:08   #9
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Najnowsze matryce TN nie sa wcale takie zle a sam napis MVA jeszcze wcale nie gwarantuje świetnej jakości. Najlepiej porównać na własne oczy.(...)
Może i racja - ale po pierwsze - czy poprawiło się w tych nowych matrycach TN odwzorowywanie kolorów - bo chyba nadal PVA-MVA jest tutaj lepsza ?
Co do porównania - owszem planuję przejść się do jednego czy ew. drugiego sklepu - ale - nie jestem taki "spec", żeby po paru minutach ocenić który z kilku monitorów lepszy; nie mam także w okolicy zbyt wielu sklepów (tak naprawdę jeden) a wycieczki po mieście po kilku sklepach niezbyt mi pasują ...

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
(...)
Rozdzielczość 1280 na 1024 jest wyższa niż 1440x900. O jakiś 1%.
W sumie tak

Cytat:
Napisany przez Smartek
Zapytam zupelnie z ciekawosci - w czym Ci przeszkadza panoramiczny ekran? (...)
Odpowiedź - w tym, że jest panoramiczny
A na poważniej - ja chcę kupić monitor o klasycznych proporcjach - a nie jakieś "rozciągnięty" ekran kinowy - po prostu już z samego wyglądu dla mnie ekrany i TV panoramiczne niezbyt się podobają - może to kwestia przyzwyczajenia, może tego, że praktycznie w kinach nie bywam (ostatni raz chyba z 8 czy 9 lat temu ) - po prostu jestem w tym względzie klasykiem - monitor ma mieć proporcje 4:3 - już sam fakt, że na poważnie myślę o LCD to dla mnie ogromny postęp - bo to przecież "badziewiata" technologia pod conajmniej kilkoma względami - aczkolwiek ma też swoje plusy

Znalazłem dwa modele, które mnie zainteresowały - tylko, że droższe niż te 1000 zł:
http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,32337/
- zaleta cena oraz w porównaniu do tego BENQ większe możliwości regulacji położenia - wady - z tego co ludzie piszą ta powłoka antyrefleksyjna często daje efekt "śniegu czy piasku"
oraz:
http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,25420/
W sumie ten ma mało wad - no poza ceną

Jeśli ktoś ma/spotkał się z powyższymi monitorami to chętnie wysłucham opinii - oraz oczywiście o innych - także TN - jeśli rzeczywiście te najnowsze są już tak dobre

Pozdrawiam serdecznie
ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post