Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.05.2007, 11:14   #1
trustonka
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.05.2007
trustonka w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Błędy podczas nagrywania

Witam
Chciałbym prosić o pomoc innych użytkowników bo problem a jaki się natknąłem niestety chyba przerósł moje możliwości rozwiązania go:/ Już tłumaczę o co chodzi, jedynie dwa słowa wstępu. Miałem kiedyś problem z nagrywarką (błędy młodości, podłączenie na jednym kablu dysku i nagrywarki co powodowało opróżnianie bufora) i stąd moje przyzwyczajenie do weryfikacji płyt za pomocą programu Total Commander i funkcji "Porównaj wg zawartości" I właśnie z wyżej wymienioną funkcją mam aktualnie problem, po prostu niektóre płyty nie przechodzą tej weryfikacji. Zaczęło się od napędu Lite-on bodajże 1213 z wgranym firmware podnoszącym go do 1653 (na starym firmwarze widział płyty 16x jako 2,4x) . Płyty przechodzą weryfikację w programach nagrywających, natomiast nie przechodzą jej w Total Commanderze. Zacząłem od próbowania nowych programów do nagrywania (aktualnie jest to Nero i DVD Decrypter pod Windows oraz K3B pod Linux) niestety dzieje się tak na wszystkich wymienionych. Pomyślałem że to może wina taśm, wymieniłem obydwie i nadal bez zmian. Wtedy przyszedł czas na nośniki, nagrywałem na Platinum DVD+R oraz TDK CD, przetestowałem TDK DVD+R oraz Verbatim DVD+R, oczywiście błędy zdarzają się na wszystkich wymienionych. Przyszedł czas na napęd, wykręciłem liteon, podskoczyłem do kumpla, mieliśmy niestety czas wypalić tylko dwa krążki ale obydwa wypaliły się prawidłowo. Wziąłem od niego nagrywarkę (mniej więcej miesięczny LG), wypaliłem około 5-6 krążków prawidłowo. Kamień spadł mi z serca - a jednak nagrywarka Niestety za chwilę powrót do błędów:/ Przetestowałem kości RAM (memtest86, zrobiłem 2-pass, 0 błędów) i mówiąc szczerze nie bardzo wiem co jeszcze posprawdzać:/ Płyty nagrywam z prędkościami DVD 4x, CD 8x więc to też nie jest problemem. Gdyby ktoś miał jakieś pomysły będę wdzięczny za pomoc.
trustonka jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online