Witam
Ostatnio kupiłem opisywaną tu nagrywarkę i zacząłem robić testy. I mam pytanko co do wyników jakości w nero speed płyt cd i dvd.
Mam ok 10 płytek dvd-r (verbatim, tdk, większość praktycznie bez rys) nagranych jakiś rok temu na benq 1655 albo sony q28a, q30a, z prędkością ok połowy maxymalnej (dokładnie nie pamiętam ale nigdy nie nagrywam z max). Gdy wykonuję testy na samsungu z prędkością 8x, nero sypie błędami C1 i C2 i ocena jakości końcowa wychodzi poniżej 60, a nawet < 20... po prostu jakby płytka była nagrana do niczego. Odtwarzają się ok.
A z drugiej strony, jak wykonam testy cd-r nagrywane ok 8x na philips CDRW48A, płytek pokroju Omega, nawet lekko zarysowanych - to dostaję C1 niewiele w porównaniu z dvdr - srednio ok 10; C2 praktycznie wogóle nie ma, i ocena jakości końcowa wychodzi powyżej 90.
Wszystkie płytki nagrywane były w nero.
Skąd takie rozbieżności dla dobrych dvd i słabych cd?? Wina nagrywarek czy mojego palnika?
Dodam, że kilka płytek dvd-r (od verbatima) samsung nie odczytuje, wogóle ich nie widzi, w nero speed widziane jako blank (w czytniku dvd chodzą ok, odtwarzają się). Może coś nie tak z nagrywarką?
ps. mogę umieścić wyniki z nero, jeśli będą potrzebne
|