Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.05.2007, 13:22   #276
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Czasy się zmieniają - i - mimo iż niektórzy sądzą, że jestem taki zacofany - to i ja zaczynam bardzo poważnie myśleć o nagrywarce DVD
Ale niestety - przejrzałem ten temat, inne, poczytałem trochę w necie i ... jestem bardziej głupi niż przedtem.
Powiem tak - chyba najlepiej było by kupić jakiegoś Plextora - choć nie wiem czy te z nowszych modeli są dobre - np. Plextor DVD+/-RW PX-800A - tylko, że cena lekko wysoka - postanowiłem więc przedstawić co ja oczekuję - i nie tylko, bo oprócz wyboru nagrywarki dla mnie, chcę też wybrać dla Wuja - i może ktoś z osób bardziej obeznanych mi doradzi - bo ja już sam nie wiem ...

A więc po kolei - nagrywarka dla mnie
- wysoka jakość nagrywania płyt zarówno DVD jak i CDR (jeśli to możliwe) - tzn. w kompie zostanie chyba napęd DVD a wyleci nagrywarka CDRW - chyba, że lepiej zostawić nagrywarkę a nagrywarki DVD używać też jako czytnika - co radzicie ??
- z powyższym pytaniem ma związek kwestia - jeśli zostawię nagrywarkę CDRW w kompie, to od nagrywarki DVD oczekuję także dobrego odczytu płyt DVD, w miarę ciszy itd. - jeśli zostawię napęd DVD - to nie jest to konieczne tak bardzo
- obowiązkowo - możliwość sprawdzania jakości zapisanych płyt - błędy C1/C2
- nagrywać będę głównie na markowych płytach - Verbatimy (choć różnie o nich ostatnio mówią ), TDK. ew. Sony itp.
- cena - jak wspomniałem raczej nie Plextor - ale nie musi to być najtańsza - 20 czy 30 zł drożej nie robi wielkiej różnicy

Z tego co czytałem sporo osób poleca Pioneera DVR-112 - ale są też ponoć problemy z płytami CDR, a zwłaszcza CDRW, jakość nagrywania a zwłaszcza testowania pozostawia sporo uwag itd. - więc sam już nie wiem

I teraz nagrywarka dla Wuja:
- będzie jedynym napędem DVD w komputerze - i używana będzie głównie jako czytnik - a więc oczekuję po niej:
- bardzo dobrego odczytu płyt DVD, dobrego płyt CDR/CDRW (w kompie zostanie nagrywarka CDRW)
- cichej i bezproblemowej pracy !!
- jakość nagrywania - conajmniej dobra - ale nagrywane będzie mało
- testowanie jakości nagrania - dobrze by było, ale nie jest konieczne
- cena - im mniej tym lepiej - najlepiej około 100-110 zł

I to tyle - wiem, że sporo napisałem - ale jak już wspominałem - po przejrzeniu trochę Forum i Internetu zgłupiałem totalnie ... może ktoś mi pomoże

Z góry dzięki za wszelkie rady i sugestie !!
Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline