Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.05.2007, 18:33   #286
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !

Cytat:
Napisany przez slawekj Podgląd Wiadomości
Sprawa nie jest prosta.

Obecnie do bardzo dobrego zapisu CD i DVD SL-DL polecam Pioneera 112.
Korekcja na przyzwoitym poziomie.
Do testów uwaga! płytek DVD LiteOn seria 20.xxx
Obecny LiteOn niestety nie nadaje się do testów płytek CD. To małe zmartwienie.

Samsung to znakomity czytnik i testować po modyfikacji rejestru też można prędkością 8x. Bardzo zbliżone wyniki do LiteOn'a.
Z testowaniem CD podobna sprawa jak przy Litku.

Obecnie nie ma napędu, który dobrze testuje płytki CD.
Starsze modele były dobre, obecnie już nie.

Z tego wynika, że trzeba by po prostu kupić dwie nagrywarki DVD - każdą do czegoś innego ...mhhh - teoretycznie możliwe, ale bez przesady.
Aczkolwiek rozumiem, że nagrywarki DVD mogą nie radzić sobie z testowaniem CD - i akurat dla mnie to nie takie małe zmartwienie - płyty CD nagrywam i będę nagrywał - owszem w części przerzucę się na DVD, ale bez przesady.

Choć w sumie - tak teraz przemyślałem i nagrywarki CDRW przecież nie sprzedam - jakbym potrzebował nagrać płyty/płytę i mieć dużą pewność co do jej jakości to zawsze mogę podłączyć i na niej nagrać ... tylko, że takie kombinowanie lekko bez sensu.

Ale mam teraz dodatkowe pytanie - właśnie przyszło mi na myśl - a jak sprawują się nagrywarki podłączone poprzez kontroler IDE ??
Wydatek nieduży, a można by podłączyć trzeci napęd i po kłopocie (nie będę podłączał napędu razem z dyskiem ATA100, bo go przecież spowolnię).
No tak - niby fajnie, ale wtedy w obudowie miałbym jeden napęd nad drugim (mam 4 miejsca na napedy) - a to nie jest chyba zbyt korzystne - bo się grzeją
I tak źle i tak niedobrze - trzeba by pomyśleć o dysku SATA chyba

@slawekj - rozumiem, że ideę kupna tego Samsunga dla Wuja - gdzie będzie służył głównie jako czytnik - a w mniejszym stopniu jak nagrywarka CD/DVD popierasz ?

Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online