Witam,
Juz prawie (99%) zdecydowałem się na platformę ... CYFRA +
Byłem dzisiaj w jeszcze jednym sklepie. Sprzedawca zademonstrował mi działani tej całej CYFRY+. Akurat miał podłączoną. Dostałem do łapki pilota i dokładnie przejrzałem sobie dostępne kanały itp. Faktycznie jest ich dużo, jest też wiele muzycznych !!!

Jakość odbioru - super, dzwięk - rewelacja, akurat był podłączony TV stereo no i oczywiście dźwięk był stereo
CYTUJĘ:
"Decydyując się na platformę Cyfra+ ,możesz zostać wyręczony przez service .Tuner satelitarny zostanie dostarczony pod wskazany na umowie adres (nie dostaniesz go po podpisaniu umowy do ręki) .
Cała ta operacja ma na celu walkę z nieuczciwyni abonentami ,którzy podczas podpisywania umowy wykorzystywali do tych celów osoby bez stałego miejsca zamieszkania lub też z adresem dawno nieaktualnym (płacilo sie takiej osobie np. 100zł za podpisanie umowy ,poźniej zabierało się tuner satelitarny o wartości ok. 1300zł do domu .W ten sposób Cyfra+ utraciła kontakt z ok. 2000 tunerów) ."
ODPOWIADAM:
Dzisiaj dowiedziałem się, że u mnie w sklepie, po drugiej stronie ulicy

wygląda to tak: mając dwa dokumenty ze zdjęciem, podpisujesz umowę, płacisz 49 pln i dają Ci do ręki antene, konwerter, dekoderi i resztę pierół

I idziesz z tym do domku, czy gdzie tam chcesz. A fakt, czy sam zainstalujesz to wszystko, czy zadzwonisz po montera, to już Twoja sprawa. "oni" mogą jeszcze ewentualnie podać namiary na montera, który pracuje dla nich i zakłada CYFRY+.
Tak więc dekoder dostajesz do ręki, zaraz po podpisaniu umowy

Heh, co kraj to obyczaj. Ale to nie jest istotne.
Apropos spisu kanałów - znalazłem stronkę, z której można ściągnąć taki oto programik:
"Aplikacja "PROGRAMY SATELITARNE" to najbardziej aktualny wykaz programów i serwisów dostępnych z najbardziej popularnych pozycji orbitalnych. Dodatkowo znaleźć w nim można wykaz wszystkich satelitów, których sygnał dostępny jest na terenie Polski, omówienia platform cyfrowych, ciekawe "linki" internetowe, wykaz programów telewizji kablowej, oraz klasyfikację pasm częstotliwościowych. "
Informacje cytowane ze strony
www.aplikacje.prv.pl
Programik zajmuje niecałe 500 KB, posiada aktualną bazę dostępnych kanałów, etc..
Czas na moją kolejną serię pytań do kolegi
Jaro
1. Ponieważ nie widziałem "od tyłu"

dekodera ( pomyślałem, że nie bede robił przemeblowania facetowi w sklepie, a miał wszystko ładnie ułożone ), mam pytanie, w/na jaki/-e spos-ób/-oby można podłączyć 'sygnał' CYFRY+ do tuneraTV (w kompie) ?
2. Jakie (i ile ich jest) są wejścia/wyjścia 'sygnału' w dekoderze ?
3. O co chodzi z tym "dostępem do wybranych serwisów portalu internetowego
wp.pl ? Napisz proszę, coś więcej n/t temat.
Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.