Cytat:
tomall0 napisa***322;(a)
Miałem v0.23b, ale komp robił zwis, więc zainstalowałem 0.22, excellent! Wszystko chodzi ok. udało mi sie nawiązać połaczenia, ale mam kilka pytań. Np. jak wspomniałeś tyle ściągniemy ile od nas pociągna (na poczatku). Załóżmy, że ktoś ma małe zasoby, które udostępnia, czyli cały czas będzie bardzo mało czerpał? czy są jakieś preferowane serwery np. z mp3, divix, czy przeszukuje wszystkie po kolei zahaczając interesujące?
|
Nie ma preferowanych i tematycznych serwerów. Serwery eDonkeya, tak jak w wielu innych sieciach p2p służą do kierowania ruchem pomiędzy podłączonymi do nich użytkownikami i ich udostępnionymi zasobami, tak że współuczestniczą w zapytaniach i wyszukiwaniu zawartości w sieci. Przy czym jak widać serwery te nie są systemem stałym - cały czas ilość serwerów się zmienia, nowe powstają, inne są wyłączane.
Dlatego z tego powodu potrzebna jest częsta aktualizacja listy serwerów - ale dzięki takiemu systemowi, szczególnie iż każdy zwykły użytkownik taki serwer może postawić, sieć eDonkeya byłoby bardzo trudno załatwić.