Witam ponownie wszystkich zainteresowanych moim problemem.
Otóż w końcu mam jakieś pozytywne rezultaty chociaż tak do końca nie jestem pewien co pomogło z tego co zastosowałem.
A zrobiłem tak jak piszę poniżej (w takiej kolejności):
a) zmieniłem taśmę na 40-żyłową (ATA/33) i miałem nadzieję, że to faktycznie pomoże, gdyż wcześniej wszędzie gdzie testowałem swoją nagrywarkę (i wszędzie tam działała) była podpięta do niej właśnie taka taśma,
okazało że sam zabieg (a) rezultatów nie przyniósł zupełnie żadnych
b) wyłączyłem na stałe w 'Services' usługę IMAPI, zrestartowałem maszynę
c) w związku z tym, że zainstalowanego miałem SP1 + dodatkowe 3 pojedyncze jakieś łatki które wejdą w skład SP2, odinstalowałem najpierw SP1, potem owe łatki, zrestartowałem maszynę
d) zainstalowałem łatkę do wbudowanego w XP programu służącego do nagrywania płyt (gdy był obecny SP1 - system nie chciał puścić instalacji owej łatki), zrestartowałem sprzęt
zabiegi (b) (c) i (d) w połączeniu z (a) również rezultatów żadnych nie przyniosły ...
e) w końcu w 'Secondary IDE Channel Properties' ustawiłem dla urządzeń Master i Slave (mój niesforny TEAC oraz napęd ZIP-100 EIDE) tryb 'PIO only'), znowu zrestartowałem maszynę
Po tych zabiegach TEAC w końcu zaczął nagrywać. Jeżeli zapomnieliście moją konfigurację sprzętową, wróćcie do pierwszego postu w tym wątku.
Prześledźcie jeżeli możecie to co po kolei zrobiłem, zwłaszcze ostatnie opisane tutaj zabiegi. Może coś z tych rzeczy zrobiłem zupełnie zbędnie? Może wystarczyłoby np. wykonać jedynie zabiegi (c) (d) i (e) ?
Czy teraz, w obecnym stanie po zainstalowaniu na nowo SP1 i tamtych 3 pojedynczych łatek wszystko na nowo przestanie działać?
Cieszę się, że sprzęt wreszcie spełnia swoje zadanie, ale również chciałbym mieć najaktualniejszy w miarę system.
Dziękuję wszystkim, zwłaszcza Marius_The_Mad'owi, bo to właśnie głównie dzięki jego radom mój TEAC w mojej maszynie zaczął smażyć płytki.
Proszę jeszcze o jakieś pomysły, jak teraz najlepiej od podstaw zainstalować tego mojego XP Home eng.

Bo w obecnej sytuacji jego rejestr jest lekko nabałaganiony i z pewnością pasowało by to wszystko od podstaw zainstalować.
Pozdrawiam ...