Cytat:
Napisany przez Kasprzak
No wiadomo. Zalezy wszystko tez do czego potrzeba nam nawigacji. Jezeli duzo jezdzimy, przydalby sie nam organizer i nawigacja nawet gdy idziemy pieszo to od razu nasuwa sie palm - tom toma tez mozemy wziac w reke ale juz nie jest poreczny i latwy do noszenia jak palm.
Kazdy woli to co lubi. Przy TomTomie nie da sie majsterkowac z mapami, programami. Jest aktualizacja i koniec. W palmie mozemy zawsze zmienic soft na inna mape, dokladac mapy, itp. Nie wspominam o kalendarzu, organizerze zadan itp.
|
zalezy co rozumiesz przez majsterkowanie. tomtom to wyspecjalizowany odbiornik gps do nawigowania. mozesz w nim uaktualniac firmware (soft) i mapy. w zaleznosci od modelu moze sluzyc za playerek i robic za zestaw glosnomowiacy/odbierac smsy. nie za bardzo rozumiem po co tam organizer lub kalendarz, choc ludzie potrafia plakac, bo telefon aparatu nie ma

. bawic sie za to mozesz POI, to znaczy importowac je do woli np. z automapy wraz z ikonami i dziwiekami. moze i sa jakies podziemne projekty, rozszerzajace "funckjonalnosc" tomtomow..
Cytat:
Napisany przez Kasprzak
Widzialem jak TomTom wyprowadzil ojca w pole, stad moje uprzedzenie. Nie bawilem sie nigdy Garminami, nie wiem jak to z nimi. Wiem tylko ze AutoMapa ma pokrycie najwieksze. Piszesz ze moze sie zamotac AutoMapa...no fakt, czasami wszystko ma swoje odchyly, moze za pare lat jak bedzie 100 satelit to bedzie mozna co do kroku okreslic i odswiezanie sygnalu bedzie wieksze, ale jak dookola jest pelno innych urzadzen, jakis most, duzo budynkow to tez sie pogubi - mimo ze patrzy w niebo to i tak pomiesza sie w orientacji. Tom Tom ma to samo, ale moze mniej. Nie wiem.
|
i automapa, i tomtom potrafi wyprowadzic, ale to bardziej zalezne jest od niedokladnych map. poza tym u nas ciagle cos sie buduje, przebudowuje itd. stad to co miesiac temu bylo przejezdne dzisiaj moze byc jedna, wielka dziura w ziemi

.
Cytat:
Napisany przez Kasprzak
ps. nie chodzi o to zeby byc taksiarzem, kazdy chce zeby kupowana nawigacja miala jak najwiekszy teren, jadac do jakiejs wioski czasem moze sie okazac ze nawet jej na nawigacyjnej mapie nie ma.
|
az tak zle nie jest. przy obecnym pokryciu co nawyzej bardziej peryferyjnej uilicy nie bedzie. wedlug mnie nawigacja to nie jest nic Ariadny, raczej cos co ma wskazac jak mniej wiecej, gdzies sie dostac.
Cytat:
Napisany przez Stef
czyli do tomtoma czy mio mozna wgrac tylko "ich" mapy a do PDA kazda?
w sumie nie zalezy mi az tak bardzo na legalnosci mapy, moze byc ze sklepu osiolka- da sie taka mape wgrac do tomtoma?
|
do tomtoma tylko ich mapy, choc tomtom rowniez ma wersje map dla pda. aktualizacja jest prosta. dobrze jest tylko dodac sobie zestaw wlasnych POI np. fotoradarow. ostatnia nawet uaktualnili mapy.