Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.05.2007, 18:54   #311
neuraxis
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.05.2007
neuraxis w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jaką kupić nagrywarkę - I/II kwartał 2007

Tematów tego typu jest mnóstwo, ale żadnego bardzo aktualnego. Problem dotknął mnie po padzie mojego Litka 832S.

W chwili obecnej rozważam zakup, będzie to raczej dolna półka cenowa (do 150 PLN).

Wybór rozważam między (chociaż jestem otwarty):
- Samsung SH-S183L
- Lite-ON LH-20A1H
- LG GSA-H44L
Wszystkie mają LightScrabe co jest miłym dodatkiem, ale generalnie istotna jest trwałość, dobra jakoś zapisu (nawet na słabszych jakościowo płytkach) i duża liczba obsługiwanych formatów (czasem zdarza mi się wypalać płytkę CD 870 MB) lub odczytać DVD-RAM. Często nagrywam również własne DVD (Pinnacle Studio), które chciałbym móc odczytywać na starszych napędach DVD. SATA nie jest istotna, ale również traktuje ją jako zaletę (jeśli oczywiście nie pogarsza ona jakości innych parametrów). Zaletą również będzie cichy odczyt płyt.

Każdy z wyżej wymienionych napędów ma pewne zalety:
- pierwszy: SATA
- drugi: 20x zapis DVD
- trzeci jest stosunkowo nowy i brak mi wiedzy

Każdy ma również moje subiektywne wady:
- SAMSUNG - nigdy nie cieszył się dobrą jakością zapisu, szczególnie na słabszych nośnikach
- LITEON - właśmi mi padł generalnie sprzedawcy w sklepach wszyscy odradzają
- LG - nigdy ta firma mnie nie przekonywała - wszystkim znajomym padły LGiki i to bardzo krótkim czasie od zakupu, niektórzy wymieniali po 3 razy

Będę wdzięczny za wszystkie rady i propozycje. Jeśli kogoś irytują tego typu wątki z góry przepraszam
neuraxis jest offline