Witam,
Na wstępie podziękuję koledze Januszp (Jaro) za wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania.
Szisiaj się zdecydowałem i mogę śmiało napisać, iż jestem szczęśliwym posiadaczem... CYFRY+.

Jestem naprawdę zadowolony. Programów jest tak dużo, i to tylko z HotBird'a (docelowo chcę także ściągać z ASTRY), że już po przejrzeniu nie chce się człowiekowi przełączać na kolejne, kolejne, i kolejne.

Programy muzyczne - jakość obrazy i dźwięku - idealna.
Ilość programów muzycznych - zadowalająca, na kablówce miałem tylko 2x MTV i 2x VIVA.
Programy radiowe - !!! nawet nie wiedziałem, że tyle może ich być.
Nie da się ukryć - jest co oglądać i czego słuchać.
A teraz kilka słów o sprzęcie.
Dowiedziałem się, że model dekodera, który otrzymałem po podpisaniu umowy, nie jest najnowszy. Podobno najnowszy to wersja 7XXX (nie pamiętam dokładnie kolejnych cyfr). Ja mam model 5xxx.
Monter (nie mylić z kolegą Adminem

), który instalował i ustawiał antenę, poinformował mnie o różnicy, pomiędzy tymi dwoma modelami.
Oba są firmy PIONEER, tyle że nowszy nie ma dodatkowego "wyjścia" antenowego, przycisku do wyłączania dekodera i czegoś jeszcze, ale juz nie pamiętam
Ja w swoim dekoderze mam ten w/w przycisk, mam 1x wejście antena, 1x wyjście antena, 1x EURO do TV, 1x EURO do magnetowidu, 1x wejście "telefoniczne", Audio OUT, 1x szeregowe i 1x równoległe. To chyba wszystkie. Ach, jeszcze jedno - 1x zasilanie
Teraz jeszcze tylko krótki cytat i czas na moje pytania
"(...) wejście szeregowe orza równoległe - w celu podłączenia do komputera .
To podlączenie jest niezbędne w celu "zabaw" mających na celu przeprogramowanie dekodera (zmiany oprogramowania).
Przy poparciu odpowiedniego oprogramowania (np. "Pioniero") możliwa jest zmaina :
- wyglądu wewnętrznego tunera (zmiana grafiki)
- listy kanałow (dekodery orginalnie ,ze względu na budowę biosu przyjmują max. 1000 kanałów ,po zmianie oprogramowania możliwy jest odbiór 2000 kanałów oraz wygodna ich modyfikacja na komputerze - ręczne układanie koljnosci programów) (...)"
Możesz coś więcej na ten tamet napisać?
Może jakieś linki do stron z opisami zasad działania takich "tuningów" i softu typu wymieniony przez Ciebie 'Pioniero'. Stronki z podłączaniem dekodera do kompa przez p. równoległy/szeregowy, etc..
Jesli masz jakieś materiały odnośnie tego tematu, daj znać, to podam Ci maila i mi wrzucisz na skrzynkę.