Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.12.2002, 20:02   #32
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
MinX napisa***322;(a)
Ja mam Ricoha 9120A i z moich doświadczeń wynika, że problem jest trochę bardziej złożony. Moim zdaniem jest to wina po części kiepsko opracowanego chłodzenia i po częsci źle dobranej w biosie kalibracji mocy lasera. Mianowicie przy nagrywaniu na płytkach Verbatim Metal Azo (które oczywiście nasz Ricoh lubi) kalibracja po włożeniu płyty trwa krótko i nagrywa się bez problemu, a laser używa małej mocy. Natomiast na badziewnych CD mieli, mieli i nic lub po dłuższej chwili dobiera moc maksymalną. Nagrywamy i okazuję się że płytka cholernie gorąca i w napędzie też piekarnik (zobaczcie, że płyty które lubi są po nagraniu chłodzniejsze). Tak rozgrzany napęd ma małe szanse na nagranie czegokolwiek (oprócz Verbatimów) i trzeba czekać aż ostygnie, inaczej MSE. Po ostygnięciu najczęściej z bólem ale da się nagrać naszą badziewiastą CD. Są też wyjątki na które kalibracja Ricoha nie jest przygotowana i nawet max moc nie wystarcza (u mnie to był czarny Dysan - mieli, mieli i nic bez względu na temp. Napędu.)
Podsumowując uważam, że wina lezy po stronie głównie źle dobranej kalibracji i związanych z tym problemów z przegrzewaniem napędu (chodzi wtedy niewiele ciszej niż mój odkurzacz.)

Pozdro
MinX
Mysle ze bylo to najbardzej fachowe wyjasnienie problemu...
Jednak taka kolektywnosc nasza ma doprowadzic do tego jak problem rozwiazac, co niektorzy chca sprawe zalatwic "juz tego nie kupue, wymienie" a to do niczego nie prowadzi... podobno sa programy do kalibracji lasera, co wy na to?
Ormianin jest offline