Cytat:
Napisany przez sobrus
IMO zle stykanie nie moze byc powodem. Karta w ogóle by nie działała/wieszała się.
A jak wygląda temperatura karty mierzona przez wbudowaną w chip diode? Jeżeli jest niska to raczej nie kwestia chłodzenia. Możesz jeszcze spróbować ustawić wiatraczki na 100% w rivatunerze lub czymś podobnym.
Wynik faktycznie jest bardzo niski. A może masz coś w rodzaju programu WinBar? WinBar potrafi obciąć wydajność o 50% w trybie fullscreen, bo ma buga. Po przejsciu w fullscreen pożera 100% proca (konkurując z 3dsmarkiem moc CPU dzieli im sie po połowie).
Nie znalazłem na to wytłumaczenia - dzieje sie tak zarówno na radeonach jak i geforce, zarówno na win2k jak i win2k3.... czasem tak czasem nie....
Sprawdz czy coś takiego nie kradnie Ci mocy.
|
Temperature znam mierzoną sterownikami do karty - wynosi ok. 38 stopni po uruchomieniu, do 46-48 po męczeniu karty (kilka razy 3dMark).
Wiatraczki ustawiałem w Riva Tunerze na 100% wcześniej, bez rezultatu. Ale może jeszcze raz zainstaluję i spróbuję.
Zainteresował mnie natomiast ten WinBar. Nie mam już co prawda tego programu, ale używam StatBar, który jest bardzo podobny (chociaż właśnie lepiej zoptymalizowany, dlatego go używam). Co prawda miałem go również poprzednio, jak osiągałem lepsze wyniki, ale nie zaszkodzi sprawdzić jak będzie bez niego.