Witam
Od około dwóch tygodni jestem posiadaczem konsoli ps2 v.14 nabytej na allegro. Do tej pory wszystko działało bez najmniejszych problemów, jednak wczoraj zaniepokoiła mnie pewna rzecz a mianowicie podczas odpalania Gran Turismo 4 ukazał się niewesoły komunikat oznajmiający niemożność odczytania stanu gry - corrupted data. To zdarzenie sprawiło, że w mojej głowie zrodziły się następujące pytania, na które być może ktoś z Was zna odpowiedź.
1.Czy sam fakt pojawienia się corrupted data oznacza, że karta pamięci, którą posiadam jest nieoryginalna, czy też zdarza się to również w oryginalnych modelach? (czytałem, że w przypadku podróbek corrupted data są częste. ja jak na razie doświadczyłem tego pierwszy raz, po dwóch tygodniach użytkowania)
2.Czy zjawisko takie następuje w momencie zapisu stanu gry i jest zawsze wynikiem nieprawidłowego postępowania z konsolą (wyłączenie, gdy dokonywany jest save itp.)? Czy też nie zawsze jest to wpływ użytkownika i może zaistnieć sytuacja, w której save na karcie zapisywany jest poprawnie a dopiero później "dzieje się z nim coś złego" (np. w wyniku upadku karty pamięci)? Lub też po prostu jest winą karty pamięci i każdy następny save dokonany w określonym miejscu tej karty będzie nieprawidłowy? (choć po wybraniu opcji overwrite nowy save jak na razie działa bez problemu)
3.W sumie pytanie można zadać wprost w następujący sposób: Czy moją kartę pamięci można już wyrzucić do śmieci ?

Nie wiem czy ten przypadek corrupted data mam traktować jako skłonność mojej MC do błędów.. bo jeśli tak to granie z jej pomocą w jakieś dłuższe gry typu FF X raczej mija się z celem (nie chciałbym zobaczyć komunikatu "corrupted data" przy 80% ukończonej gry

)
Cała ta sprawa skierowała moje myśli także w stronę archiwizowania saveów z MC np. na PC . Czytałem o sposobach przenoszenia danych z MC na Pendrive lub Flashdrive. Zastanawiam się jaki jest najlepszy/najtańszy/najpewniejszy sposób robienia backupu savów? Czy lepsza do tego celu jest pamięć flash czy zwykły pendrive? Widziałem też na tym forum temat dotyczący kabla USB - USB, którym można teoretycznie połączyć komputer z PS2, jednak tamta dyskusja zeszła raczej na tematy związane z połączeniem PS2 do internetu, natomiast sama możliwość przenoszenia danych z MC nie została jednoznacznie potwierdzona. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tego typu metodą?
Oczywiście rozumiem, że niezależnie od sposobu, konsola musi być zaopatrzona w Swap Magic lub ModChip by móc na niej uruchomić odpowiedni program oraz że żadne urządzenie nie jest w stanie zastąpić MC.
Cóż.. mam nadzieję, że nie powtórzyłem tematu po raz 100 (przed napisaniem przeszukałem forum), a także, że napisałem wszystko w sposób zrozumiały.. to chyba mój pierwszy post na jakimkolwiek forum, więc proszę mnie od razu nie bić
Pozdrawiam