Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.12.2002, 20:30   #10
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
czeyli juz nie jestem potrzebny
a wlasnie wrocilem i chcialem odpowiedziec

gdybys mial jeszcze jakies pytania to wal smialo - serv-u mam raczej dobrze opanowany - chociaz teraz mam ochote potestowac raidena

ps ja troszke uproscilem sobie zycie w serv oto moj sposob (wersja powiedzmy default - ja mam troche inaczej )

na dysku c:\ zakladamy katalog nazwijmy go ftp nastepnie w nim utworzylem takie oto dodatkowe katalogi
install,muza,film,upload
i teraz cala bajka z udostepnianiem sie zaczyna

najwazniejsze to zeby teraz domowym katalogiem byl wlasnie ten ftp
potem zostaje juz tylko nadwanie praw do folderow uzytkownikom
najwazniejsze zeby dawac prawa jednoczesnie do katalogu wirtualnego tak jakby i zeczywistego

na naszym przykladzie - chcesz udostepnic userowi katalog muza znajdujacy sie na dysku e:\muzyka oraz na dysku f:\muzyka2
teraz mozesz utworzyc wirtualny dostep do obydwu folderow podmontowujac je pod folder c:\_ftp\muza pod nazwami np muza_1 oraz muza_2 klikasz na settings w domenie i tam mozesz ustalac wirtualne sciezki j.w. zreszta zobacz jak to wyglada w rzeczywistosci wysylam ci namiar do mnie na ftpa

przy ustalaniu praw dostepu do katalogow wazne jest w jakiej kolejnosci znajduja sie na liscie wazne! do tych katalogow c:\_ftp\... tez musisz miec dostep - teoretycznie masz do tego dotep poniewaz katalogiem startowym jest _ftp to wszyscy beda widzieli te co sa w nim czyli install muza i filmy jednak dopiero jak cos pod nie wirtualnie podepniesz to zabacza cos w nich

ten sposob jest prosty jednak moze sie tak zdazyc ze nie chcesz aby ktos kto ma miec dostep do muzy i np install widzial ze masz filmy tyle ze nie ma nic w srodku

w takim przypadku musisz usunac w prawach dostepu katalog _ftp i dodac c:\_ftp\muza oraz c:\_ftp\install wtedy katalog filmy bedzie dla takiego usera niewidoczny a tym samym nie zaczepi cie o to czy masz cos w tych filmach

mam nadzieje ze cos rozumiesz z tego wszystkiego
dalsze instrukcje na PM

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline   Odpowiedz cytując ten post