Jak tak sobie czytam ,to przeraża mnie fakt iż tak naprawdę nie ma monitora który nie miałby wad .
Niestety to prawda .
Sam zmieniałem monitor chyba z 7 razy w ciągu roku ...
Na szczęściw w wiekszości zmiany te były wykonywane na zasadzie wymiany (znajomy dostawca) .Przez ten czas nabrałem nieco dystansu do pewnych firm uważanych za czołowkę w tej dziedzinie .
I tak :
Zgadzam się w 110% z "Laserem" - według mnie monitory "Samsung" maja doskonałą ostrość ,jasność dodatkowa mała "plamka" ale niestety żywotność krótka .
Pisząc o firmie "Samsung" mam na myśli monitory z serii "P" .
Pierwsza siedemnastka "SyncMaster 750P Plus""padła" po roku .
Postanowiłem wiec potestować słynne monitory "ViewSonic" ...
Ledwo wlączyłem monitor - zwróciłem z powrotem :
- chociaz monitor był z lepszych modeli (wysokie odświerzania ,rozdzielczość 1600X1200X80Hz) to obraz był względem "Samsunga" mierny - przebarwienia na czcionkach ,małowyrazisty obraz - ogólnie mowiąc kiepski .
Zamieniłem więc ten model na na siedemnaske "Miro" (na trynitronie) -tutaj sprawa jakości przedstawiała się niestety jeszcze gorzej...
Wróciłem więc do "Samsunga" ale tym razem dziewiętnsatka - "SyncMaster 950P Plus" .
Obraz mam wyrazisty ,czcionki ostre ale bez przebarwień ,odświerzania wysokie ,rozdzielczości również - ogólnie extra ,super (czy jak to się tam teraz mówi).Jednak cały czas boję się iż tak jak siedemnastka - padnie mi po roku (taki uraz niestety w psychice pozostawiają żle przeżycia...) .A le w końcu "Samsung" daje 3 lata gwarancji więc myślę iz te 1600zł nie zostanie stracone...
Jedno wiem na pewno - następny bedzie "Sony" - tyle że cholernie drogi...
A może IIyama ? - nie testowałem a szkoda ...jaro
|