Dyskusja: Jaki monitor 19"
Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.12.2002, 21:13   #12
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
januszp napisa***322;(a)
Jedno wiem na pewno - następny bedzie "Sony" - tyle że cholernie drogi...
A może IIyama ? - nie testowałem a szkoda ...jaro
a ja sie wypowiem w tej dziedzinie bo akurat to przerabialem

SONY to niby fajna marka i super sprzet ale
zaczne od tego, ze dobra seria to ta z literka G w przypadku 19" to np G420 - monitorek zbajerowany i bardzo drogi i przy zakupie tego sprzetu jest pewien istotny problem
Otoz z racji ceny nie ma takich monitorow na stanie i sa one sprowadzane po wplaceniu zaliczki. SONY slynie z tego, ze praktycznie kazda sztuka ma rozne wady a to problem ze zbieznoscia a to cos nie tak z kolorami i koniecznie nalezy wybierac z kilku. No i tutaj jest problem. W czasie gdy ja kupowalem jedynym sklepem gdzie bylo kilka sztuk G420 byl MediaMarkt (te od idiotow) ale pan sprzedawca nie chcial mi podlaczyc kilku monitorow i oznajmil, ze moge sobie go kupic potestowac w domu i w razie czego przyjechac wymienic jak bedzie jakas wada. Wiec zapytalem kto decyduje czy reklamacja klienta jest zasadna - wskazal jakiegos chifa. Zaprosilem go do monitora na polce i pytam czy to sprawny i w 100% dobry monitor - odpowiedz twierdzaca. No to kolejne pytanie bylo takie czy jak kupie ten monitor i za 2 dni przyjde i powiem, ze ma walnieta gemetrie to uznaja moje roszczenia - odpowiedz nie bo sprzet jest OK. A wiec zrezygnowalem z SONY bo nie mialem mozliwosci przetestowania.

Zdecydowanie odradzam SONY serii E - to tani odpad poprodukcyjny. W pracy mam E200 (to 17") krzywe to to i obraz malo wyrazny. Nic sie nie da z tym zrobic.

Jak napisalem wczesniej mam IIyame VisionMaster Pro 451. Tak sie sklada, ze w Katowicach nie bylo rowniez mozliwosci zobaczenia sprzetu przed kupnem ale cos musialem kupic i zaryzykowalem po przeczytaniu wielu wypowiedzi, opini, testow itd. Zamowilem i tego samego dnia mialem sprzet - przyjechal z IIyama Polska prosto do mnie do domu. Zaplacilem za niego 2800 czyli calkiem sporo ale to bylo jakis czas temu. Jako, ze mialem wiecej kasy na monitor to zostalo na karte grafiki - kupilem GF3 (wtedy to byl najlepszy model na rynku) z pelnym ViVo produkcji Creativa. Nie jest to moze najlepsza karta ale juz zupelnie przyzwoita. Calosc daje rewelacyjny obraz. Ostry, prosty, ladne kolorki, dobre rozdzielczosci i odswiezanie.

Oczywiscie monitor trzeba ustawic i robilem to za pomoca roznych testow. Przy okazji zadzwonilemd o IIyamy na HotLine gdyz mialem problemy z wyregulowaniem. Mila pani zapytala o e-mail (oraz telefon) i obiecala przeslac specjalny test iiyamy - podalem i czekalem. Nastepnego dnia dzwoni mila pani z iiyamy i mowie, ze mail nie chcial przejsc do mnie i poprosila mnie o adres pocztowy. Za 2 dni w skrzynce byla plyta CD z testem dzieki ktoremu ustawilem wszystko jak nalezy.

Pozniej jeszcze dzownilem do serwisu iiyamy z pytaniem o dodatkowy kabel sygnalowy. NIe chcialem kupowac oryginalu i chcialem sie dowiedziec czy mozna go zastapic takim z gieldy za 30 zl. Rowniez otrzymalem odpowiedz.

Po 2 kontaktach z IIyama Polska czuje ze jestem dobrze zalatwionym klientam. Jestem zadowolony z obslugi i sprzetu. Dodatkowo mam 3 lata gwarancji i na czas naprawy monitor zastepczy. Innymi slowy jak padnie moja 19" dzownie do iiyama, ustalam termin odbioru uszkodzonego sprzetu przez kuriera i dostaje monitor zastepczy na czas naprawy.

Jako, ze kupilem monitor z nastawieniem, ze bedzie mi sluzyl dlugo interesowalo mnie rowniez to co bedzie jak sie skonczy gwarancja. W przypadku iiyamy rowniez podoba mi sie zryczltowany koszt naprawy. Czyli nie wazne co sie zepsuje place zawsze tyle samo. Oczywiscie ma to swoje wady bp np wymiana przycisku bedzie kosztowac tyle samo co wymiana kineskopu ale coz cos za cos.

Jak narazie moja iiyama pracuje juz 2 rok i malo kiedy wylaczam kompa - zero problemow. Chodz jednego problemu mozna by sie doszukac. Nie potrafie siedziec przy innym monitorze bo zaraz bola mnie oczy ...
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post