|
Witam
Wydaje mi się, że taki komunikat pojawia się jeśli zostanie przekroczony limit poboru prądu dla portu USB , który wynosi 500mA na port. Huby bez własnego zasilania (czyli takie max. 4 portowe) mają ten limit 100mA i gdy podłączymy urządzenie, które potrzebuje więcej to zobaczymy właśnie taki komunikat.
Jeśli posiadasz huba z własnym zasilaniem to nie powinno być problemu, ponieważ wtedy w każdym porcie masz do dyspozycji 500 mA, a urządzenia, które wymagają więcej mają własne zewnętrzne zasilacze.
Poczytaj w instrukcji huba jakie napięcie masz na portach, tak jak już pisałem jeśli jest zewnętrzny zasilacz to powinno być 500mA i wszystko działać ok. Jeśli nic nie pisze to popatrz na zasilacz, zazwyczaj te od 7 portowych dają 3,5 lub 3 A.
Przeważnie taki problem powoduje góra jedno urządzenie, więc spróbuj zlokalizować które i odłączyć je od huba (za to podłączyć bezpośrednio do komputera).
Na koniec dodam, że z hubami jest duuuużo problemów (ostatnio sam walczyłem) i moje boje zakończyły się kupnem D-Linka H7, a i tak nie wszystkie urządzenia działają przez niego poprawnie np.: modem, który rozłącza się co chwilę. U mnie pomogła też zmiana biosu płyty głównej (niestety z modowanego musiałem wrócić na oficjalny), bez tego komputer nie startował w ogóle z podpiętym konwerterem USB-IDE i czytnikami kart. Jednym słowem zabawa na całego ...
pozdrawiam