Witam,
Odgrzewam ten wątek bo problem nadal istnieje, jest nawet gorzej. W tej chwili napęd w zasadzie odmawia wysunięcia tacki zarówno softwarowo jak i poprzez przycisk open/close. Jedyne co pozostaje to albo wyprostowany spinacz albo walnięcie łapą w obudowę kompa w okolicach napędu. W końcu się wkurzyłem

i postanowiłem spawarę rozebrać. Zrobiłem to zgodnie z instrukcją umieszczoną
TU.Zdjąłem panel przedni,a następnie blachy dolną i górną. Napęd podłączony do kopa i pozbawiony 'ubranka' elegancko tackę wysuwa i wsuwa -czyli nie jest tak źle. zakładam górną blachę 'na luźno' - przestaje wysuwać

. No to ja mu tak - zdejmuję górną blachę , zdejmuję z tacki 'front panel' (ten co to jest napisane DVD R/RW , lightscribe itd.) i zdejmuję jeszcze panel przedni - czyli zostaje sama tacka. Bez blachy górnej oczywiście działa - z blachą kuźwa NIE !!!

Co ma do tego górna blacha

Jest tam wprawdzie zamontowane taki plastikowe 'kółko' chyba do przytrzymywania płyty ale co ono ma do rzeczy. A może to nie jest jednak problem mechaniczny. Zależy mi na tym napędzie bo nagrywa jak szatan i nie chcę się go pozbywać. Acha - zapomniałem nadmienić, iż w przypadku obecności na tacce płyty napęd tackę wsuwa i wysuwa i ma gdzieś czy górna blacha jest czy nie