Podgląd pojedynczego posta
Stary 22.08.2007, 01:08   #2
nimal
Author
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika nimal
 
Data rejestracji: 29.03.2003
Lokalizacja: The World
Posty: 16,809
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
ogladalem kiedys (dawno...) program w TV na ten temat
na poczaek usuwa sie choragiewki
prawdziwe piora ich nie mialy
w ozdobnych zostawialo sie tylko kilka centymetrow na koncu
dolna koncowke piora sie wygotowuje
obcina sie kilka (3?) cm polowe dutki
z pozostalej czesci znowu kolo centymetra po trochu, by calos przypominala stalowke
oczywiscie wykonuje sie przeciecie pozostalego "ostrza" z dutki
tak zrobiona stalowka jest bardzo miekka
wiec podgrzewa sie piasek w naczynku i nabiera go piorem i zaraz wysypuje spowrotem
i tak kilka razy, az pioro nabieze odpowiedniej twardosci
nalezy przy tym uwazac, by piora nie przypalic
i to wsio
wiecej zalezy od doswiadczenie
mam nadzieje ze nic nie pominolem
nie wiem, ile czasu trzeba gotowac, jaka temperature ma miec piasek i ile razy sie go przesypuje
facet, ktory prowadzil program podkreslal, ze wazny jest fach rzemieslnika i ze dobrze przygotowane pioro jest lepsze od seryjnie produkowanych pior wiecznych

wiecej nie wiem

EDIT:
poniewaz naprawde dawno to ogladalem, to nie wiem, czy najpierw sie pioro utwardza piaskiem, czy najpierw "wycina" stalowke...
radze pokombinowac najpierw na jakims mniej cennym eksponacie
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post