Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.12.2002, 15:32   #22
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Myślę iz wszyscy tutaj mają nieco swojej racji .

Problem z "mostkiem" na płytach KT133 oczywiście istnieje ale dotyczy on pewnych ,specyficznych konfiguracji sprztowych .
Jeśli w naszym komputerze mamy np. :
- kartę tunera telewizyjnego
- kontroler RAID
- kontroler SCSI
to w połączeniu z kartami z rodziny SB może wystpić błąd ,może ale nie musi .
Ten bład rozwiązuje np. przelożenie karty SB do innego portu PCI lub ingerencja w ustawienia biosu płyty głównej .
Jeśli więc zdarzy się iż (może przez przypadek) parametry biosu są skonfigurowane odpowiednio ,a krta SB leży w slocie PCI który odpowiada konfiguracji ,wtedy problemów brak .
W innym wypadku trzeba sobie zadać trud eksperymentowania .
Być może na pocieszenie zwolenników kart SB dodam iż w mojej konfiguracji obyło się bez zgrzytów sprzętoqwo-programowych .
Chociaż moja obecna konfiguracja nie należy do prostych (Abit KT7A RAID + tuner tv + karta dvb + mdem + karta dekodera dvd + modem + SB Audigy ) to jednak jakiegokolwiek problemu z kartą SB nie miałem .
Przechodziłem po kolei przez wiele modeli kart z rodziny SB (SB Ave32 ,Ave64,SB Live 1024 ,SB Live 5.1 ,SB Audigy) i zawsze po przemyślanej instalacji karty nie miałem problemów .

Niestety już samo włożenie karty do gniazda PCI powinno być zabiegiem przemyślanym .
W przypadku mojej konfiguracji z racji macierzy dyskowej RAID0 niedopuszczalnym jest np. instalowanie karty w szóstym porcie PCI .
Niedostosowanie się do zaleceń producenta (Abit) grozi kłopotami ,do reinstalacji systemu włącznie .
Cóż takie są czasem zagwostki ...trzeba niestety tych zaleceń przestrzegać .

Oczywiście nie bronie i nie zachwalam tutaj kart SB ,każdy ma prawo do takiego sprzętu jaki mu odpowiada .
Mnie z kilku przyczyn odpowiada właśnie Audigy dlatego też od roku go posiadam .
Jedna z wielu przyczyn dla których właśnie zaiteresowałem się tą kartą to poziom szumu karty oraz poziom szumu podczs nagrywania z zewnetrznego źródła .Jeśli do tego doliczyć 100% kompatybilnośc wzgledem programów ,gier ,obsługę kilku podstawowych formatów dźwieku (EAX ,5.1 itp.) ,hardwarowe wspomaganie formatu MP3 okaże się iz za cenę 300zł (Audigy) trudno będzie odszukać coś podobnego na rynku .
Oczywiście są karty "Terratec" ,bardziej lub mniej profesjonalne produkty "Yamaha" ,jednak w tych przypadkach - albo karta nie spełnia moich wymagań albo kosztuje ponad to co oferuje .

Na koniec dodam aby wszystko było jasne :
- zdaję sobie sprawę iż zbytania dominacja na rynku firmy Creative nie jest zdrowa .
- zdaję sobie sprawę iż są lepsze karty od SB
Cały ten post został napisany tylko po to aby obalić teorię iż konfiguracja podana przez "Ćwikła" nie jest w stanie "łyknąć" karty przez niego opisanej .

Wazńe w tym wszystkim jest to ,co chcemy osiągnąć ,co jest nam potrzebne - zakupując kartę muzyczną .Jeśli ma to być tylko "Winamp"+ głośniczki - trzeba wybrać model bezproblemowy .
Jeśli chcemy czegoś więcej i posiadamy sprzęt nagłaśniający nieco wyższej klasy ,zleży nam na formacie AC3 ,zabawę w audio na kilku ściezkach ,mastering ,nagrywanie z zewnętrznego źródła (MD ,magnetofon) wybór zaczyna się nam zawężać a cena drastcznie rośnie .
W tym przypadku wybór powinien być przemyślany .
To co można zuważyć na wszystkich boardach jest ztrważające :
nikt nie poleci sprzetu innego niż sam posiada ,nikt nie będzie zachwalał telewizora Sony ,jeśli posiada Philipsa - warto o tym pamiętać .
Wszystkie opinie na forum (nie tylko na tym) powinny mieć wpływ najwyżej w 10% na nasz końcowy wybór .
Być może metoda ,którą stosuję już od dawna na coś się tutaj przyda :
przychodze do sklepu i kupuję towar pod warunkiem ówczesnego przetestowania i możliwości zamiany .Oczywiście nie każdy sklep jest skłonny do takich "zabaw" i nie każdy sprzęt w ten sposób można sobie zakupić .Warto jednak wyjść z taką propozycją do sprzedającego - w przypadku zakupu karty muzycznej nic mu praktycznie nie grozi .
Kupowanie w ciemno to zmora dzisiejszych zakupów sprzętu komputerowego .Jeśli do tego dochodza perfidne gierki reklamowe ,przepłacane czasopisma komputerowe to dochodzi później do nieporozumień .
Dlatego tez odpowiedzi na pytania typu "Co jest lepsze Asus czy LiteOn ?" trzeba później raktować z przymrużeniem oka i dużym dystansem .jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post