Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.09.2007, 21:27   #4
KaPi
Zaprenumerowany

Data rejestracji: 16.09.2003
KaPi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question Szukam porządnej, trwałej nagrywarki - doradźcie

Witajcie!

Szczerze, to mam już dosyć... Co około 1,5 - 2 lata psuje mi się laser (najprawdopodobniej) w nagrywarce. Objawy to po prostu zacinanie się Nero podczas początkowego zapisu, kończenia sesji lub błędy podczas sprawdzania poprawności nagrania, do tego przy czytaniu płyty pyrkanie, świstanie, trzeszczenie napędu. Moje dotychczasowe napędy nagrywające to TEAC i Lite-On. Czy moglibyście mi polecić jakąś z nowych nagrywarek, bez wodotrysków, za to po prostu nagrywającą przez co najmniej 4-5 lat? Miło wspominam napęd DVD firmy NEC (tylko funkcja odczytywania) - działał przez 6 lat bez problemu, aż w końcu spalił się silniczek od wysuwania szuflady, ale napęd ciągle czytał zaciętą w nim płytę.

Proszę o propozycje. Nagrywarka nie musi mieć max prędkości, light-scribe'ów i innych pierdół, tylko dobrze się sprawować przez wiele lat. Nie nagrywam wcale dużo, maksymalnie 3-4 płyty miesięcznie, a mimo to napędy wysiadają same z siebie - nie eksploatuję ich prawie wcale! Myślałem właśnie nad firmą NEC, ale nie wiem jak jest dziś (wspomniany napęd był z 2000 roku). Co myślicie o trwałości LG, BenQ, HP, NECa, Pioneera, Toshiby, Samsunga i chyba najlepszej (i najdroższej) nagrywarki Plextora? Szczerze, to chętnie bym ją wziął za te 250 zł, gdybym tylko miał gwarancję, że wytrwa bezproblemowo 5 lat.

ZPAV, SafeDisc 3/4 and WinOnCD 6
KaPi jest offline