Cytat:
Napisany przez AleX69
jedrus przestan bzdury pisac bo zaraz sie w kozi rog zapedzisz
Zapis Prostopadły - "Jest to sposób zapisu danych na dyskach twardych, w którym domeny magnetyczne nie są ułożone równolegle, lecz prostopadle do powierzchni talerza. Taki zapis pozwala na zapisanie większej ilości danych na pojedynczym talerzu dysku."
gdzyby nie zapis prostopadly to bys nie mail dyskow 160GB 2.5" i 320GB 3.5"
a do wydajnosci ma to sie nijak
testy ktore pewnie widziales to porownanie dyskow 7200.7, 7200.8, 7200.9 i 7200.10
no to rzeczywiscie wydajnosc tych ostatnich jest znacznie lepsza niz tych pierwszych
a tu poczytaj mi mamo
Get Perpendicular
Perpendicular Hard Drive Recording Technology
Nie wzdłuż, tylko prostopadle Artykuł pochodzi z CHIP-a nr 09/2005
|
Nie wiem na czym dokładnie polega ta technologia (w języku technicznym), ale na mój rozum, jeśli dane są gęściej zapisane, to i szybciej można do nich dotrzeć (to są milisekundy, ale zawsze). Poza tym od początku porównywałem cztery grupy dysków (2,5 calowych):
- o prędkości obrotowej 4200
- 5400 z serii .2 czyli o tradycyjnym zapisie
- 5400 z serii .3 czyli o zapisie prostopadłym
- 7200
O pierwszych nie warto już wspominać (mam taki teraz w laptopie..), najszybsze są oczywiście 7200, ale niewiele gorsze są z serii 5400.3, które wyraźnie wyprzedzają te o analogicznej prędkości obrotowej, ale ze starą technologią zapisu.
Tak to widzę, tak wynika z testów, które czytałem i takie same opinie były na wszystkich forach, na które trafiłem. A z czego to wynika i jak jest technologicznie rozwiązane szczerze mówiąc mniej mnie interesuje. Przynajmniej dopóki nie ma jakiegoś odzwierciedlenia w innych parametrach, typu głośność, pobór prądu, czy trwałość.