Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.12.2002, 18:56   #30
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: ? Peugeot 206 czy Renault Clio ?

Cytat:
Torwald napisa***322;(a)
206 czy Clio ?
Mam niezly dylemat co kupic.
Jest jeden warunek: musze sie zmiescic w ok. 35 tys.zl
Czekam na opinie forumowiczow
PS. Sklanialbym sie raczej w strone Clio ale..
T.
nie zastanawiaj sie nawet nad tym - kup 206!
mialem przez 3 lata Clio II 1.4 (75 km) - przejchalem 57 tys i bardzo sie ciesze ze juz nie mam tego auta.

ponizej maly wykaz awarii jakie mnie spotkaly w ciagu 3 lat:

1. padl silnik tylnej wycieraczki (po tygodniu od kupna)
2. wyrwaly sie kolka od paskow klinowych z walu korbowego - 2 tygodnie auto stalo na serwisie - ogolnie to nie bylo wspomagania, ladowania i paru innych rzeczy ktore czasem sie przydaja poza tym grozilo spadnieciem paska rozrzadu
3. po 10 miesiacach wymieniono mi tapicerke przednich foteli - rozlazila sie i pekala na szwach a gabka kruszyla sie z palcach
4. wymieniono mi pompke spryskiwacza i dysze spriskiwaczy - padly
5. padlo tylne zawieszenie (pekly OBIE sprezyny)
6. po raz drugi wyrwaly sie kolka od paskow klinowych - tym razem naprawili juz w 2 dni
7. po 9 miesiacach zassalo uszczelke pod kolektorem ssacym
8. w moim Clio wspomaganie to bylo ale czy dzialalo to do dzis nie wiem bo strasznie ciezko sie krecilo kierownica

to tylko kilka awarii jakie mnie spotkaly a teraz pora na serwis

1. jak pierwszy raz stanalem na drodze (na szczescie 500 m od domu) byla to 24 i przez 1 godzine dzownilem do renault assistans do wawy by mnie sciagneli - godzine sluchalem melodyjki zanim ktos raczyl odebrac
2. 3 lata po fakcie zaproponowano mi mozliwosci dokupienia dodatkowych 2 lat gwarancji - tak sie sklada, ze juz nie mialem tego zloma
3. serwis w katowicach i Pietrzaka to pomylka - oddaja auto w gorszym stanie niz przed. Oddalem Clio do przeladu, wszystko zrobili zaplacilem i wracam do domu a tu cos smiedzi - mysle ze pewnie paprochy popackaly silnik olejem i musi sie wypalic. Smierdzialo 2 dni - zagladam pod maske i widze oslone ktorej nie zamontowano po wymienia pompy spryskiwacza pod komora silnika - oczywiscie spalona
4. problemem jest dostanie wydruku wszystkich napraw mojego samochodu - po 2 dniach dostalem jak powiedzialem co bylo robione

zrobisz co chesz ale ja 2 clio ani renault nie kupie juz wiecej
teraz jezdze SEATEM LEON i dopiero teraz wiem co to niemiecka solidnosc i hiszpanski temperament

PS
Clio nie jest nowsza konstrukcja od 206
ja kupilem swoje Clio w chwili gdy 206 weszla na rynek
a Clio juz bylo na nim od roku. Oczywiscie teraz zmieniono swiatla, atrape i takie tam ale nic poza tym. Zalowale, ze nie kupilem 206 ale nie moglem sobie pozwolic na 5 miesiecy czekania na auto.

I co zachecilem odpowiednio do kupna Clio?
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post