Serwus
Czytam już n-ty dzien z rzędu o napędach dvdrw i nie wiem co wybrać.
Przede wszystkim: nie wyciskam ostatnich potów ze sprzętu (czyt. nigdy nie smażę ile fabryka dała), napęd ma wypalać w miarę w przyzwoitej jakości, szybkość odczytu jest mi obojętna, jednakże żeby byle ryska nie wpływała na całkowity brak odczytu, interfejs atapi. Dodam że do wypalania używam nośników sony i verbatim.
Nigdy narzekałem na mój cdrw LG , więc skłaniałbym się ku zakupieniu
dvdrw H55L (bo i z chęcią sprawdziłbym jak się sprawuje palenie etykiet na krążkach a technologia securedisk również całkiem sensownie się prezentuje, choć nie goni mnie do jej używania)
Opinie jednakże ma dość średnie (o ile nie powiedzieć mizerne), i dotyczyły głównie zapisu z prędkością 20x. Niestety nie wynalazłem ani słowa jak się sprawuje z firmwarem 1.02 i przy paleniu z dużo mniejszą prędkością.
Ktokolwiek uraczy mnie zatem opiniami mając na uwadze powyższe wytyczne i zachęci do kupna bądź odgoni kijem ?
Widzę również że
Pioneer DVR-112D zbiera dużo pozytywnych opinii, zwłaszcza co do jakości wypalonych danych. Jednak nie posiada defaultowo labelflasha, a jeśli ze zmienionym softem poleci do serwisu - mogą nie przyjąć reklamacji. Stylistyką również nie grzeszy i bardziej jej do pierwszych napędów cd 2x
Samsung odpada, monitory owszem robi świetne ale reszta sprzętu (zwłaszcza napędy optyczne) zawsze była dla mnie miernej jakości (znam z autopsji) - choć zerknąłem na info o modelu s183.
Liteon - po tym jak chrzanił się sprzęt tej firmy kilkunastu znajomym - również odpada.
Przestudiowałem co się dało wliczając ten oraz w już zdjęty temat i odpowiedzi na podobne pytania dot. wyboru takiej a siakiej smażarki jest jak na lekarstwo.