Nie chcę być niegrzeczny, ale analizę spektrum jako ocenę jakości to można sobie wsadzić. Plik, który ma więcej wysokich częstotliwości niekoniecznie brzmi bardziej podobnie do oryginału.
cpuks, weź sobie skompresuj jakąś naprawdę pokręconą elektronikę do MP3 poleceniem --alt-preset standard (albo --preset standard, zależy od wersji LAME'a) i porównaj to z MPC --standard. Na 100% MP3, tak, jak MP4, będzie miało więcej wysokich częstotliwości na podglądzie widma, ale to nie znaczy, że będzie brzmiało lepiej, niż MPC. Rozdzielczość MP3 na osi czasu jest tak niska, że na tej elektronice powinno być bardzo dobrze słychać różnice w stosunku do oryginału i MPC. Może przy okazji odkryjesz, że pomimo tego, że na podglądzie widma jest więcej wysokich częstotliwości w MP3 niż w MPC, to
PODCZAS ODSŁUCHU w MP3 będzie ich MNIEJ.
Wiesz dlaczego ?
MP3 jest tak skonstruowane, że zachowywanie częstotliwości powyżej 16 kHz sprawia mu WIELKIE problemy i kosztuje DUŻO miejsca. MP3 NIE JEST w stanie zapisać tylu wysokich częstotliwości, co MPC
z równie dużą wiernością i wynika to z samej konstrukcji tego formatu. Dlaczego więc, skoro brzmi gorzej, to na widmie ma więcej wysokich tonów ? Bo jest kodekiem transformującym, w odróżnieniu od MPC, i podczas, gdy MPC prawie w ogóle nie zapisuje częstotliwości, które są nieslyszalne, to MP3, dokładnie tak, jak MP4, zapisuje dźwięk w ten sposób, że w pasmie wysokich częstotliwości często lądują NIESŁYSZALNE ŚMIECI, które powstały w wyniku wyboru przez enkoder takiej, a nie innej metody skompresowania czegoś. To po prostu niesłyszalny szum, który powstał przy okazji i choć jest widoczny na wykresie, to tak naprawdę go "nie ma". Dodatkowo, wysokie częstotliwości, które nie są slyszalne, są w MP3 kompresowane w sposób, który mocno je zniekształca, ale nie usuwa. Pamiętaj o tym.
Napisałeś, że w każdym innym ustawieniu MPC jest lepsze, o ok. 1 kHz. Powyżej napisałem Ci, dlaczego nie można opierać opinii na temat jakości na podstawie analizy spektrum, więc bardzo Cię proszę, nie rób tego więcej, bo to, co napisałeś, nijak się ma do rzeczywistości. Twoje twierdzenie o wysokich częstotliwościach
nie jest żadną zasadą.
A tak poza tym - wesołych świąt.
Jak widać, potrafię być również miły, jak chcę