Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.10.2007, 00:13   #20
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Może inaczej... Raid działał i rewelacyjnie co nawet poznałem przy głupim otwieraniu folderu gdzie bylo sporo roznych ikon. Na raidzie otwierało się błyskawicznie, a po przesiadce na jeden dysk odczułem różnice...

@AleX69
Powiem Tobie tak... mam w kompie aktualnie 3 nagrywarki dvd: Asus 1814BLT [sata], stary poczciwy Liteon SOHW-832S czytający każdą płytke [IDE PRIMARY MASTER] oraz nec 7173A [IDE PRIMARY SLAVE]. Gdy system mam zainstalowany na jednym dysku wtedy zaraz po zainstalowaniu XP mam zainstalowane standardowe stery do kontrolerów ide i sata. Powiem Ci, że działają rewelacyjnie niż stery IDE od nVidii. Chodzi głównie o nagrywarki podpięte pod IDE. Obojętnie czy mam ustawione ręcznie w XP na UDMA33 oba napędy, czy żeby bios sam ustalał transfer danych to odtwarzanie filmów dvd się nieziemsko przycina i transfer jest naprawdę przykry. Jeżeli chodzi o nagrywarkę SATA wszystko jest okey. Walczyłem już spory czas temu z tym ale Y@nkee kazał mi odinstalować stero IDE nVidii i naprawde było lepiej.

Gdy zainstalowałem system na RAIDZIE to automatycznie zainstalował mi on sterowniki IDE od nvidii i nie moglem powrocic do standardowych, gdyż kończyło się to zawieszeniem kompa albo po prostu rozwaleniem systemu i ponowną jego instalacją. Nic nie poradze, że jestem przywiązany do moich napędów IDE...

Od jakiegoś czasu planuję zmienić płytę, procka, ram i grafe. Odnośnie płyty to wybór padł na Gigabyte P35-DS3R. Póki co jakiegoś proca celka 2.66 i 1GB ramu posiadam w zastępstwie... pożycze tylko grafe i bede dalej wracał do RAIDa :-).

A moja płyta obecna MSI K8N PLATINUM jest naprawdę świetną płytą i szkoda mi się z nią żegnać... ale cóż na to poradzę...